«ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ»! Μετά από Αμερική και Ευρώπη, υποχωρεί και η ΚΙΝΕΖΙΚΗ οικονομία! Θα ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ και την Ρωσία

Εκτός ελέγχου μοιάζει να οδηγείται η κατάσταση...

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση πλησιάζει, καθώς ο καλπασμός των τιμών δεν λέει να σταματήσει με τις διεθνείς αγορές στην κυριολεξία να έχουν… ξεφύγει, έχοντας αντίκτυπο και στην χώρα μας τόσο στα πρατήρια καυσίμων όσο και στα ράφια των super market, κυρίως, με το «τσουνάμι» ακρίβειας πάντως να μην αφήνει ουσιαστικά αλώβητο κανένα προϊόν.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ενδεικτικό είναι πως τα 45 ευρώ του fuel pass, δηλαδή της επιδότησης καυσίμων, γεμίζουν μόλις και μετά βίας… μισό ρεζερβουάρ!!!!!!!! Αυτό γιατί στις 15 του μήνα η τιμή της βενζίνης είχε διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 2.204 ευρώ, όπερ σημαίνει πως τα 45 ευρώ του fuel pass αρκούν για να προμηθευτεί ένας οδηγός μόλις 20 λίτρα καυσίμου.

Η μετακίνηση μετατρέπεται σε … αγαθό πολυτέλειας, καθότι αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης σήμερα κατά 3,5 λεπτά.

Όπως αναφέρουν μάλιστα όλα τα διεθνή φόρα, η αύξηση έχει και… συνέχεια.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε και οι τιμές των σιτηρών: Πρόκειται για ράλι τιμών κατά 34% στα σιτηρά από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθώς τα προβλήματα στη διακίνηση του αγαθού από την Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει εφοδιαστικό σοκ σε όλες τις αγορές. Σε ετήσια βάση οι αυξήσεις στα άλευρα θα ξεπεράσουν ούτε λίγο ούτε πολύ, το 65%.

Σημαντικές είναι επίσης οι αυξήσεις και σε άλλα βασικά τρόφιμα λόγω της κατάστασης που δημιουργείται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στο φοινικέλαιο σε ορίζοντα έτους έχουν ξεπεράσει το 50%. Στο τυρί το 33%, στο γάλα το 32%, στο χυμό πορτοκάλι το 45%, ενώ στη βρώμη πλησιάζουν το 70%. Οι τιμές στα ζωντανά ζώα προς εκτροφή ή προς σφαγή εμφανίζονται αυξημένες στις αμερικανικές αγορές κατά σχεδόν 15% φέτος.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η επιμονή του Σι Τζινπίνγκ σε μια στρατηγική zero-COVID οδηγεί σε σημαντική υποχώρηση την κινεζική οικονομία και ταυτόχρονα έχει επίπτωση και στην παγκόσμια οικονομία

Τα lockdown προκάλεσαν ύφεση.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι λιανικές πωλήσεις, ο βασικός δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 11,1% σε ετήσια βάση, ενώ η εκτίμηση των οικονομολόγων ήταν το 6,6%. Η υποχώρηση αυτή ήλθε σε συνέχεια της υποχώρησης 3,5% σε ετήσια βάση που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο.

Ωστόσο, εκτός από την κατανάλωση και η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,9%, παρότι ο ρυθμός της είναι πάντα βασική πλευρά του κινεζικού προτύπου ανάπτυξης.

Αξιοσημείωτο είναι πως υπήρξε υποχώρησε της βιομηχανικής παραγωγής, παρά την αύξηση κατά 6,8% του ρυθμού σχηματισμού ακαθάριστου κεφαλαίου τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς, κυρίως εξαιτίας της πίεσης της κινεζικής κυβέρνησης για περισσότερες δαπάνες για υποδομές.

Ούτως η άλλως η κινεζική οικονομία είχε να αντιμετωπίσει και μια κρίση ρευστότητας, κυρίως στον κλάδο του real estate, κάτι που οδήγησε την κινεζική κυβέρνηση να μειώσει τα επιτόκια για ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον κλάδο.

Εξάλλου, οι πωλήσεις κατοικιών, υποχώρησαν, σε όρους αξίας, τον Απρίλιο με τον γρηγορότερο ρυθμό τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς τα lockdown επέδρασαν και στην ζήτηση για κατοικίες. Η υποχώρηση κατά 46,6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2010.

Στην υποχώρηση της δυναμικής της κινεζικής οικονομίας συνετέλεσαν και αρνητικές δυναμικές που προήλθαν από το εξωτερικό. Η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την ΕΕ ήδη περιορίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση τη διάθεσή τους να αγοράσουν κινεζικά προϊόντα και αυτό ήδη αντανακλάται στις εξαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, όπως και οι σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, σημαίνουν και μεγαλύτερη πίεση για έξοδο κεφαλαίων από την Κίνα, κάτι που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

Αυτό με την σειρά του ασκεί πίεση και στην ισοτιμία του γουάν, που υποχώρησε 7% έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα. Η υποχώρηση του γουάν σημαίνει ευκολότερη εισαγωγή πληθωρισμού στην Κίνα, αλλά και μεγαλύτερη δυσκολία να αποπληρώσουν οι εταιρείες real estate τα ομόλογα που έχουν συνάψει σε δολάρια.

Δεδομένου ότι η βαρύτητα της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλη, υπάρχει ο φόβος πως όλα αυτά σηματοδοτούν το ενδεχόμενο μιας βαριάς παγκόσμιας ύφεσης.

Δίπλα στα προβλήματα από την λεγόμενη πανδημία στην Κίνα και την διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και των τροφίμων, όπως και το πρόβλημα της παγκόσμιας αύξησης του πληθωρισμού, με τις επιπτώσεις που έχει στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Επομένως, μια παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, μια κλιμάκωση των κυρώσεων και άρα και των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας σε συνδυασμό με συνεχιζόμενα lockdown στην Κίνα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία ακόμα και σε κατάρρευση!

ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ – ΘΑ ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ;;;

Η ρωσική οικονομία αναμένεται να σταθεροποιηθεί έως το 2023 και να μπορέσει να προσαρμοστεί στην κατάσταση στην οποία οι οικονομικοί δεσμοί με τη Δύση έχουν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί, παρά το ότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ της Ρωσίας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 10,4% έως το 2022.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται να ξεπεράσει το 20% το 2022 και να πέσει στο 10% το 2023.

Η Ρωσία δείχνει να αντέχει, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, είναι μια αυτάρκης χώρα, η οποία διαθέτει σιτηρά, αποθέματα νερού και ορυκτών καυσίμων, ικανά να κρατήσουν τον πληθυσμό της σε εγρήγορση.

Από την άλλη οι διεθνιστές θέλουν να φέρουν σε όλον τον πλανήτη Μεγάλη Επανεκκίνηση φτωχοποιώντας τον, μέσω της αξιοποίησης της οικονομικής καταιγίδας που δείχνει να απλώνεται από την Αμερική μέχρι την Κίνα! Αν επιτευχθεί η έλευση παγκοσμίου κραχ, τότε η λογική λέει πως θα χτυπηθεί η Ρωσία για να οδηγηθεί και αυτή στο καναβάτσο. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με οικονομικά μέσα, τότε…

photo pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί