• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μπορεί να καταρρεύσει η εξαγορά του Twitter; Οι προθέσεις του Ίλον Μασκ και τα spam bots

Μπορεί να καταρρεύσει η εξαγορά του Twitter; Οι προθέσεις του Ίλον Μασκ και τα spam bots

Οι λογαριασμοί που «απειλούν» τον επικεφαλής της Tesla

Από το 2013, το Twitter προσπαθεί να υποβαθμίσει την έκταση των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα του, υποστηρίζοντας ότι οι «ψευδείς ή ανεπιθύμητοι» λογαριασμοί αποτελούν λιγότερο από το 5% της βάσης χρηστών του, ακόμη και αν ανεξάρτητοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι τριπλάσιος.

Κι αυτή ακριβώς η ασυμφωνία είναι που επικαλείται ο Ίλον Μασκ για να παγώσει την συμφωνία εξαγοράς της Twitter, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ό ίδιος έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι η προσφορά εξαγοράς τίθεται «προσωρινά σε αναμονή», προσθέτοντας ότι αναζητά πληροφορίες για τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται στελέχη της εταιρείας και ανεξάρτητους ερευνητές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν και αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια διαπραγματευτική τακτική του Μασκ, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι σίγουρο όσον αφορά τον τρόπο καθορισμού ή απαλλαγής αυτών των λογαριασμών.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε σε δημόσια κατάθεση της 2ας Μαΐου ότι λιγότερο από το 5% των 229 εκατομμυρίων καθημερινά ενεργών χρηστών που στοχοποιούνται με διαφημίσεις είναι “ψευδείς ή ανεπιθύμητοι” με βάση μια εσωτερική αναθεώρηση δείγματος των λογαριασμών της. Δεν διευκρίνισε πώς αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε τα αυτοματοποιημένα, παρωδικά και ψευδώνυμα προφίλ που επιτρέπονται στην πλατφόρμα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 9% έως το 15% των εκατομμυρίων προφίλ Twitter είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί ή bots, με βάση μια πρώιμη μελέτη, από το 2017, και πιο πρόσφατη έρευνα από μια εταιρεία που παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες.

«Έχουν υποτιμήσει αυτόν τον αριθμό», δήλωσε ο Dan Brahmy, Διευθύνων Σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας Cyabra. Η Cyabra εκτιμά το ποσοστό των μη αυθεντικών προφίλ στο Twitter στο 13,7%.

Η απειλή των …bots
Ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο που παίζουν τα bots στη διάδοση παραπληροφόρησης έχουν απασχολήσει όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το 2016, όταν η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ και να βλάψει την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Η Meta, η οποία κατέχει ανταγωνιστικές πλατφόρμες Facebook και Instagram, υπολογίζει επίσης ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των μηνιαίων ενεργών χρηστών στο Facebook, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Οι κανόνες του Twitter απαγορεύουν την πλαστοπροσωπία και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία, πράγμα που σημαίνει ότι οι “ψεύτικοι” λογαριασμοί απαγορεύονται εάν η εταιρεία αποφασίσει ότι σκοπός τους είναι να “εξαπατήσουν ή να χειραγωγήσουν άλλους”.

Στο Twitter τα bots είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα με έναν κανονικό χρήστη: Να στέλνουν tweets, να ακολουθούν άλλους χρήστες, να κάνουν like και retweets. Χρησιμοποιούνται για την προώθηση εμπορικών προϊόντων/ υπηρεσιών, για πολιτική προπαγάνδα ή και ακόμη και για να παραπλανούν, να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, να συκοφαντούν κάποιον, να προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιά ή και να εξαπατήσουν οικονομικά τους χρήστες.

Εκκαθαρίσεις
Με τα χρόνια, το Twitter έχει επενδύσει στην εκκαθάριση λογαριασμών ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Το 2018, το Twitter εξαγόρασε μια εταιρεία με την επωνυμία Smyte, η οποία ειδικευόταν στην πρόληψη ανεπιθύμητων μηνυμάτων, την ασφάλεια και την ασφάλεια. Το Twitter αφαίρεσε τους «ανεπιθύμητους και ύποπτους λογαριασμούς» σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την υγεία της πλατφόρμας, κάτι που προκάλεσε μείωση της βάσης χρηστών του κατά 1 εκατομμύριο τον Ιούλιο του 2018 και την πτώση των μετοχών του.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon που αναλύει την εξάπλωση των ψευδών για την COVID-19 το 2020 διαπίστωσε ότι από τους 50 κορυφαίους retweeter με επιρροή, το 82% ήταν bots.

OT/ photo vid scr

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.