Σε συνεργασία με την γερμανική RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς των ΑΠΕ και της απολιγνιτοποίησης προχωρά η ΔΕΗ.
Το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας προβλέπει ότι οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης επισημαίνει ότι: «Στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού διεθνώς, η ΔΕΗ και η RWE κινούνται στο ίδιο μονοπάτι και αναγνωρίζουν ως πρόκληση, αλλά παράλληλα και ως ευκαιρία τον δικό τους μετασχηματισμό. Η συμφωνία δίνει τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην RWE τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες δεκαετίες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».
Ο κ. Rolf Martin Schmitz, CEO της RWE, τόνισε: «Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ επιδιώκουμε να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο ξεκάθαρος στόχος της RWE. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τέτοια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξετάσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ τις πιθανότητες να επωφεληθούμε αμοιβαία».
Η RWE διαθέτει χαρτοφυλάκιο περίπου 46 GW εγκατεστημένης ισχύος και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από λιθάνθρακα, λιγνίτη, πυρηνική ενέργεια, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα. Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η RWE επενδύει σε μονάδες αποθήκευσης θερμότητας, παραγωγή και χρήση υδρογόνου ως πηγή ενέργειας, κ.α. Ο Όμιλος απασχολεί συνολικά περίπου 20.000 άτομα παγκοσμίως.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στη φυλακή ο 60χρονος γιος της Ελένης Παπαδοπούλου μετά την απολογία του για την δολοφονία της
- Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 70,6 εκατ. ευρώ για το upskilling επιχειρήσεων σε ΑΙ και Κυβερνοασφάλεια
- Ερντογάν: «Παράνομη και απαράδεκτη» η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
- Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράν; Εξαπλώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας
- Ριφιφί – μαμούθ σε τράπεζα στη Γερμανία: Άδειασαν 3.200 θυρίδες και άρπαξαν 30 εκατ. ευρώ
- ΟΣΥ: Σε λεωφορεία της Αθήνας και του Πειραιά, ο Άγιος Βασίλης θα μοιράζει δώρα μέχρι τα Φώτα (vid,photo)
- Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εορταστικών εκδηλώσεων σε Πλατεία Συντάγματος και Πεδίον του Άρεως
- Πώς η απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο
- Ο Ροναλντίνιο κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: «Μαγεύει» με τη μπάλα, vid
- Ουκρανοί και «Συμμαχία των Προθύμων» θα συναντηθούν στις αρχές Ιανουαρίου









