• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόνο στο El.gr: Θέλουν το μυαλό των παιδιών μας- Τι ετοιμάζεται να συμβεί παγκόσμια σε όλα τα σχολεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μόνο στο El.gr: Θέλουν το μυαλό των παιδιών μας- Τι ετοιμάζεται να συμβεί παγκόσμια σε όλα τα σχολεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Το πρόβλημα των Fake news (ψευδών ειδήσεων), αποκτά διαστάσεις «ψηφιακής επιδημίας», σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου του διαδικτύου.

Έχουν ήδη διοργανωθεί πολλά συνέδρια παγκοσμίως, στα οποία οι συμμετέχοντες προσπαθούν να βρουν μια παγκόσμια λύση, σε αυτό το παγκόσμιο όπως λένε, πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Βρετανίας, ετοιμάζεται να εισάγει μια νέα καινοτομία η οποία στοχεύει στο να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν την ικανότητα της διάκρισης των αληθινών πληροφοριών από τα Fake news, σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίγο-πολύ «οργουελική».

Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Nτάμιαν Χίντς, ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχέδιο, τονίζοντας πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προετοιμάσουν καλύτερα τους μαθητές για τους κινδύνους των Fake news στο διαδίκτυο, ανέφερε η εφημερίδα Indepedent.

Από το 2020, τα παιδιά στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βρετανίας θα διδαχθούν υποχρεωτικά περί των διαδικτυακών κινδύνων ως τμήμα της διδακτικής ύλης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα βοηθήσουν μεταξύ των άλλων τα παιδιά να προσδιορίσουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την «πειθώ». Θα μάθουν επίσης τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να παραποιήσει την αλήθεια, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το θέμα ωστόσο είναι το τι θεωρείται αλήθεια. Αλήθεια θεωρείται εν γένει ό,τι είναι αποδεκτό από επιστημονικό, ιστορικό, ιατρικό, θρησκευτικό κτλ κατεστημένο. Για παράδειγμα, οι αεροψεκασμοί, παρόλο που πράγματι υπάρχουν, δεν είναι αποδεκτοί από το επιστημονικό κατεστημένο. Το σχέδιο τσιπαρίσματος των ανθρώπων, γελοιοποιείται από όργανα του συστήματος που θεωρούνται από τον μέσο πολίτη πως έχουν κύρος, ενώ υπάρχει και προχωράει παγκόσμια.

Επομένως στα παιδιά στη Βρετανία και σε άλλες χώρες, αφού τέτοιες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν σε παγκόσμια κλίμακα, θα διδαχθούν πως οι ψευδείς ειδήσεις αφορούν εν γένει θεωρίες συνωμοσίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο οι παγκοσμιοποιητές να τα αποτρέψουν από την πάσης φύσεως έρευνα και από το να αποκτήσουν μέσω αυτής δικές τους, ανεξάρτητες με το κατεστημένο, σκέψεις και ιδέες.

Όπως σας έχουμε γράψει επανειλημμένως στο EL, τα «Fake news, αποτελούν το πρόσχημα για να παρθούν στο διαδίκτυο αυστηρά μέτρα, που αφενός μεν θα «αχρηστεύσουν» στα μάτια των πολλών, τα διάφορα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης ως αναξιόπιστα, ενώ αφετέρου θα οδηγήσουν στον απόλυτο έλεγχο του διαδικτύου. Όλα τα παραπάνω φυσικά «για το καλό μας!».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διαδίκτυο βοηθά εκείνους που θέλουν να εξαπλώσουν ψευδείς ειδήσεις. Το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούριο υπογραμμίζουν, αφού από την αρχαιότητα προπαγανδιστές θέλησαν να χειραγωγήσουν την αλήθεια.

Όπως τονίζει η ρωσική ιστοσελίδα, «εκτός από το προφανές ερώτημα εάν οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών σχετικά με το ποια είναι τα ψεύτικα και ποια τα πραγματικά νέα, υπάρχει επίσης το δίλημμα του αν οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη χειραγώγηση των απόψεων των παιδιών. Αυτό που ένας δάσκαλος θα μπορούσε να θεωρήσει πραγματικό, κάποιος άλλος θα μπορούσε να το θεωρήσει ψεύτικο» σημειώνει το RT.

Επομένως για να μην κάνει ο καθένας ανεξέλεγκτες κινήσεις, υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης μιας κοινής παγκόσμιας ατζέντας επί του θέματος την οποία όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν, όπως γίνεται και τώρα με την λεγόμενη διδακτική ύλη.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιδιώξει να «εκπαιδεύσουν» τους πολίτες στο ποιες είναι οι αληθινές και ποιες οι ψεύτικες ειδήσεις.

Πριν μερικούς μήνες, μια εφαρμογή με το όνομα NewsGuard που κατά πολλούς συνδέεται με την CIA εγκαταστάθηκε αυτόματα ως «πρόσθετο» στο πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft για έξυπνα τηλέφωνα (Smartphones). Η εφαρμογή αυτή προειδοποιεί τους χρήστες για το ποιες ιστοσελίδες περιέχουν «ψεύτικες ειδήσεις», αποτρέποντάς τους να εισέλθουν σε αυτές, ενώ ταυτόχρονα τους κατευθύνει σε συστημικές σελίδες ενημερώσης.

Βάσει τέτοιων διαφόρων προγραμμάτων, έχει προταθεί πως θα ήταν πολύ καλή ιδέα, όλοι οι χρήστες του διαδικτύου, να χρησιμοποιούσαν μονάχα ένα περιηγητή, ειδικά διαμορφωμένο να φιλτράρει τις ψευδείς ειδήσεις και να εμφανίζει μονάχα εκείνες που είναι ακίνδυνες για το σύστημα! Καταλαβαίνετε, πως όταν φτάσουμε εκεί, θα έχει επιτευχθεί ο απόλυτος έλεγχος του διαδικτύου.

Για να επιστρέψουμε όμως στα σχολεία, τέτοιου είδους ενέργειες, έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολλών παγκοσμίως, αφού θεωρούν πως ετοιμάζεται μια νέου είδους κατήχηση στα παιδιά, πολύ πιο ακραία και οργουελική, πέρα από αυτή που ήδη υφίστανται στα σχολεία εδώ και τόσα χρόνια, με σκοπό να γίνουν τα τέλεια γρανάζια στη μηχανή της Νέας Τάξης των Πραγμάτων.

Άραγε παρόμοιες ενέργειες θα ακολουθήσουν και στη χώρα μας;

(φώτο: Pexels)