Βουλγαρία: Προς απέλαση δύο Ρώσοι διπλωμάτες

Η Βουλγαρία προτίθεται να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι,

σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, εμπλέκονται σε υποθέσεις διενέργειας κατασκοπείας, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

«Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Βουλγαρία θα κληθεί σε συνάντηση εντός της ημέρα. Θα ενεργήσουμε όπως πρέπει να ενεργήσουμε και οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο κατασκοπείας διπλωματικοί υπάλληλοι θα θεωρηθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα», δήλωσε η Ζαχαρίεβα.

Η ίδια επισήμανε ότι η εισαγγελία της Βουλγαρίας ενημέρωσε με επιστολές της το υπουργείο Εξωτερικών για τις δραστηριότητες των δύο διπλωματών,οι οποίες αποδεικνύονται με στοιχεία, όπως και για τις κατηγορίες που τους προσάπτει.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρεται ότι ο ένας εκ των διπλωματών είναι πρώτος γραμματέας του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας και διενεργούσε κατασκοπεία από το 2017 , συγκεντρώνοντας πληροφορίες για το εκλογικό σύστημα της χώρας.

Ο δεύτερος διπλωμάτης εργάζεται στην εμπορική αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Σόφια και συνέλεγε πληροφορίες που αφορούν στην ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια από τον Οκτώβριο του 2018, μερικές από τις οποίες συνιστούν κρατικά απόρρητα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Σόφια Ανατόλι Μακάροφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

Η Βουλγαρία ήταν ο πιο στενός σύμμαχος της Μόσχας κατά την περίοδο της Σοβιετική Ένωσης. Παρά τις κατά καιρούς διενέξεις που παρατηρούνται στις μετασοβιετικές τους σχέσεις, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός προμηθευτής της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αρνηθεί να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018.

Ωστόσο χθες οι εισαγγελικές αρχές της Βουλγαρίας απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον τριών Ρώσων, οι οποίοι κατά την εκτίμηση τους εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βούλγαρου επιχειρηματία και εμπόρου όπλων Εμελιάν Γκέμπρεφ , κάνοντας χρήση χημικής ουσίας παρόμοιας με την νευροπαραλυτική ουσία «Νοβιτσόκ», με την οποία είχαν δηλητηριασθεί στο Λονδίνο ο Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί