• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΤΥΧΑΙΟ; Πασίγνωστο διεθνές συγκρότημα απευθύνει παγκόσμιο κάλεσμα στους ανθρώπους (ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΥΧΑΙΟ; Πασίγνωστο διεθνές συγκρότημα απευθύνει παγκόσμιο κάλεσμα στους ανθρώπους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα λόγια στα σανσκριτικά και το δέντρο του Γιαχβέ...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

«Όχι βία». Κοινώς, παγκόσμια ειρήνη. Κατά κάποιον τρόπο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να αντισταθούν σε αυτήν.

Παγκόσμια ειρήνη για ποιους όμως; Για όλον τον κόσμο ή για τους κατέχοντες την εξουσία, έτσι ώστε κανείς να μην την απειλεί; Ζούμε σε έναν «όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο»;

Αυτό δεν μας το ξεκαθαρίζει η πασίγνωστη διεθνώς μπάντα των U2, η οποία έβγαλε τραγούδι με τον παραπάνω τίτλο, «όχι βία». Μάλιστα ο τίτλος είναι γραμμένος στην ινδική διάλεκτο Σάνσκριτ και το τραγούδι, σε συνεργασία με τον Ινδό καλλιτέχνη ΑΡ Ραχμάν, στέλνει, όπως αναφέρουν, ένα ηχηρό μήνυμα.

Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι που βγάζει το συγκρότημα τα τελευταία δύο χρόνια και προφανώς θα του δοθεί η δέουσα «βαρύτητα» αλλά και διαφήμιση.

Ένα μήνα πριν τις επερχόμενες συναυλίες των U2 στην Ινδία, οι οποίες θα κλείσουν την παγκόσμια περιοδεία τους «The Joshua Tree», το συγκρότημα και ο ινδός πολυβραβευμένος καλλιτέχνης κυκλοφορούν αυτό το… ανατρεπτικό, όπως το ονομάζουν, κομμάτι.

Τι είναι όμως το «Joshua tree»;

Το δέντρο του Γιέσουα, όνομα το οποίο πολλοί δίνουν και στον Χριστό, ενώ το «Ιησούς» προέρχεται από την λέξη «ίαση», δηλαδή «θεραπεύω», έχει χαρακτηριστεί από τους U2 ως «σύμβολο πίστης και ελπίδας εν μέσω ξηρασίας («υπερθέρμανση»;)».

Το δέντρο έχει πάρει το όνομά του από τον «προφήτη Γιέσουα» της Παλαιάς Διαθήκης, καθώς τα κλαδιά του… θυμίζουν στους U2 τα χέρια του Γιέσουα, καθώς προσεύχεται στον «τιμωρό Γιαχβέ» (καμία σχέση με τον Χριστό).

Τι σχέση έχει ένα δέντρο της Παλαιάς Διαθήκης με ένα μοντέρνο συγκρότημα με πολλούς οπαδούς, όπως οι U2;

Το Ahimsa, το τραγούδι της παγκόσμιας ειρήνης, χαρακτηρίζεται ως ένας… «ύμνος» στον καθησυχασμό των ανθρώπων, την ώρα που η πραγματική εξουσία, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε καθημερινά, προωθεί τα σχέδιά της με ΒΙΑ.

 «Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να απέχεις από την βία. Χρειάζεται πολλή δύναμη. Δεν είναι αδυναμία. Ενέχει περισσότερη δύναμη απ’ όση φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Πάει πέρα από αυτό. Είναι η πίστη σε κάτι που δεν είναι παρόν, κάτι που βρίσκεται μέσα στην ψυχή σου», δήλωσε ο ΑΡ Ραχμάν που τραγουδά μαζί με του U2, το εν λόγω τραγούδι.

 Ο ΑΡ Ραχμάν, από τους πλέον αναγνωρίσιμους τραγουδιστές στην χώρα του, έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν το 2008 κέρδισε δύο βραβεία Οσκαρ και Γκράμι, με το τραγούδι «Jai Ho» και το soundtrack της ταινίας «Slumdog Millionaire».

Με το «Ahimsa» οι U2 επιστρέφουν σε ένα στυλ που είχαν αφήσει μερικές δεκαετίες πίσω….

Αν είναι όμως οι άνθρωποι, παγκοσμίως, να καθησυχαστούν και να προσεύχονται, όπως το δέντρο του Γιέσουα, στον Γιαχβέ για «παγκόσμια ειρήνη», ώστε να επιβληθεί, χωρίς αντίδραση, η παγκόσμια βία, τότε… «χαλάλι».

Η Ahimsa είναι από τις βασικές αξίες« του Ινδουϊσμού, του Βουδισμού και του Τζαϊνισμού, των βασικών θρησκειών δηλαδή της Ασίας.

Αφενός, δηλαδή, προτρέπει στην «μη αντίδραση», αφετέρου καλεί και τις ασιατικές δοξασίες να «συμπροσευχηθούν» στον Γιαχβέ, όπως ο Γιέσουα της Παλαιάς Διαθήκης, ώστε όλοι άνθρωποι να πιστεύουν το ίδιο,  κάτι που, αν μη τι άλλο, θα ήταν βολικό για την όποια παγκόσμια εξουσία.

Αυτό το τραγούδι, όπως αναφέρουν οι στίχοι του, είναι «μία πρόσκληση σε μία ανώτατη τοποθεσία»! Ποια θα είναι αυτή άραγε;