• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τείχος του Βερολίνου και κορωνοϊός! Η ομοιότητα που ΤΡΟΜΑΖΕΙ, φωτο

Τείχος του Βερολίνου και κορωνοϊός! Η ομοιότητα που ΤΡΟΜΑΖΕΙ, φωτο

TEIXOS_BEROLINO
Μάλλον θα είναι σύμπτωση...

Το Τείχος που υψώθηκε στο Βερολίνο χώρισε απότομα φίλους, εραστές, συμμαθητές, συναδέλφους αλλά και οικογένειες. Με την κατασκευή του και το κλείσιμο των συνόρων τον Αύγουστο του 1961 η ζωή των κατοίκων της γερμανικής πόλης άλλαξε εν μία νυκτί….Κάτι σαν τον κορωνοϊό δηλαδή.

Ακόμα και παιδιά που είχαν επισκεφθεί τους παππούδες αποκόπηκαν από τους γονείς τους. Ζευγάρια που χωρίστηκαν δεν ξανάσμιξαν ποτέ.

Το δυτικό Βερολίνο μετατράπηκε σε νησί μέσα στην Ανατολική Γερμανία (DDR), περικυκλωμένο από ένα τείχος με περάσματα προς την BDR (Δυτική Γερμανία). Κανείς δεν μπορούσε να περάσει από την μία πλευρά στην άλλη.

Κατά μήκος του τείχους από την ανατολική πλευρά υπήρχε μία ζώνη ελεγχόμενη από τους φρουρούς, γνωστή και ως ζώνη θανάτου, με 302 παρατηρητήρια και 20 φυλάκια σε ένα συνολικό μήκος 115 μέτρων. Οι φύλακες είχαν την διαταγή να πυροβολούν όποιον προσπαθούσε να δραπετεύσει με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια 192 άνθρωποι να σκοτωθούν στην προσπάθεια να καταφύγουν στην Δύση.

Οι Δυτικοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αλλά καθώς τα περιοριστικά μέτρα αφορούσαν μόνο τους Ανατολικογερμανούς και οι Σοβιετικοί φρόντιζαν να μην θιχτούν τα δικαιώματα των δυτικών δυνάμεων, οι αντιδράσεις τους περιορίστηκαν σε προφορικά ή γραπτά διαβήματα, κάτι σαν εκείνα του δικού μας ΥΠΕΞ στην Τουρκία.

Το 1963 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ανατολικογερμανών και Δυτικογερμανών είχαν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα για επισκέψεις κατοίκων του δυτικού Βερολίνου, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς. Τα μέτρα χαλάρωσαν που θα λέγαμε αντιστοίχως για τον κορωνοϊό.

Δυτικό Βερολίνο, Χριστούγεννα 1961. Ζευγάρι, ανεβασμένο στην οροφή του αυτοκινήτου, χαιρετά τους συγγενείς στην απέναντι πλευρά…

2020: Παππούδες φιλούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα από το τζάμι

Έτσι, από τις 20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 5 Ιανουαρίου 1964 όσοι έμεναν στο δυτικό Βερολίνο ήταν σε θέση  να εξασφαλίσουν άδεια μιας μέρας προκειμένου να συναντήσουν τους συγγενείς τους στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Όπως οι Γερμανοί σχημάτισαν ουρές, μετά από την προσωρινή άρση του Lockdown στα εμπορικά κέντρα, έτσι και οι δυτικοβερολινέζοι, μία μέρα πριν ανοίξει το πέρασμα, σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων ώστε να υποβάλλουν την σχετική αίτηση. Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια άτομα στήθηκαν στην ουρά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1963:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2020 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΙΚΕΑ:

Τελικά, μόνο οι μισοί πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν το χαρτί που θα τους εξασφάλιζε την εξάλειψη της απόστασης με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αυτό γιατί δικαιούχοι ήταν μόνο όσοι είχαν στενούς συγγενείς στο ανατολικό Βερολίνο όπως γονείς, παιδιά, αδέλφια, γιαγιάδες, παππούδες, θείους και θείες. Ανάλογη συμφωνία έγινε το 1964, το 1965 και το 1966.

Το 1971 επετράπη στους κατοίκους του δυτικού Βερολίνου να υποβάλουν αίτηση για βίζα ώστε να εισέρχονται στο ανατολικό Βερολίνο πιο συχνά. Ωστόσο κάθε αίτηση ήταν ατομική, έπρεπε να υποβληθεί ξεχωριστά και η έγκρισή της δεν ήταν εγγυημένη….

Σήμερα, χωρίς κάποιο ορατό τείχος, οικογένειες (ευπαθείς ομάδες), φίλοι, παρέες κοκ έχουν χωριστεί λόγω του κορωνοϊού. Με χαρτί ή sms μπορείς να κάνεις ρεβεγιόν με δικούς σου ανθρώπους και όριο ατόμων, χαριστικά, επειδή είναι γιορτές. Πόση ομοιότητα! Τυχαία θα είναι…