Στα σκαριά και κρατικό πρακτορείο, διανοµής Τύπου

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στον χώρο της διανομής Τύπου

μετά την απόφαση του πρακτορείου διανομής «Αργος» να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή της μέχρι σήμερα τιμολογιακής πολιτικής του.

Όπως αναφέρει το Secret, ήδη το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων (παρακαλώ) Εφημερίδων, Νίκος Χατζηνικολάου (πρόεδρος) και Γιάννης Φιλιππάκης (γραμματέας), με τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσο.

Επίσης, το θεσμικό όργανο των εκδοτών αυτή την εβδομάδα έστειλε επιστολή προς το «Αργος» με την οποία ζητά συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των ανατιμήσεων που έχει αποφασίσει το πρακτορείο διανομής. Παράλληλα με την κινητικότητα που καταγράφεται σε θεσμικό επίπεδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκδότης της «Καθημερινής», Θέμις Αλαφούζος (μεγαλομέτοχος επί χρόνια του πρακτορείου διανομής «Ευρώπη», που ανέστειλε πριν από δύο χρόνια τη λειτουργία του), εξετάζει σοβαρά εναλλακτικούς τρόπους διανομής της εφημερίδας «Καθημερινή».

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της επιχείρησής του έχουν έρθει ήδη σε επαφή σε περιφερειακό επίπεδο με ανθρώπους που ασχολούνται με τη διανομή του Τύπου. Ο κ. Αλαφούζος σκοπεύει να δημιουργήσει έναν ευέλικτο μηχανισμό διανομής, που δεν θα έχει καμία σχέση με πρακτορείο.

Στο μεταξύ, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η ιδέα της δημιουργίας ενός κρατικού πρακτορείου διανομής, που θα τυγχάνει (εκτός των άλλων) και κρατικής επιχορήγησης. Πρόκειται για μια σκέψη του εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, που, όπως φαίνεται, έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, η οποία ούτως ή άλλως αναζητεί τρόπους για την ενίσχυση των εφημερίδων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και ο εκδότης της «Δημοκρατίας», Γιάννης Φιλιππάκης, μελετά εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός καθετοποιημένου μηχανισμού εκτύπωσης, διανομής και εισαγωγής χαρτιού. Με απλά λόγια, το πρακτορείο «Αργος», που, όπως όλα δείχνουν, θα επιμείνει στην υλοποίηση της ενιαίας εμπορικής πολιτικής -άλλωστε αυτό αποτελεί απαίτηση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού-, σύντομα θα αποκτήσει και ισχυρούς ανταγωνιστές, με πρώτο και καλύτερο τον κρατικό φορέα.

parapolitika