Σε «σκοτεινά» μονοπάτια το Facebook: Τι ετοιμάζει πίσω από κλειστές πόρτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο τεχνολογικός κολοσσός, έχει μεγάλες βλέψεις...

Τη Δευτέρα η Facebook έκανε γνωστό, πως εξαγοράζει μία τεχνολογική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται, στον τομέα των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την CTRL-Labs, που μετράει τέσσερα χρόνια στον τεχνολογικό χώρο και αναπτύσσει λογισμικό και βραχιόλι, που μετρά τη δραστηριότητα των νευρώνων στο βραχίονα του χρήστη, δίνοντας του τη δυνατότητα να ελέγχει έναν υπολογιστή με το…μυαλό του.

Το εν λόγω εγχείρημα, αποτελεί μια μεγάλη φιλοδοξία του Μαρκ Ζάκερμπερκ και προκαλεί πολλές ανησυχίες όσον αφορά τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο σε…λάθος χέρια.

Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχει το Facebook το οποίο αποτελεί απλά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας σαν και αυτή;

Ο Andrew B.Bosworkth, ο αντιπρόεδρος του τομέα AR/VR του Facebook υποστηρίζει πως «τεχνολογία σαν αυτή έχει την προοπτική να δώσει νέες δημιουργικές δυνατότητες και να αναπροσαρμόσει τις εφευρέσεις του 19ου αιώνα στον κόσμο του 21ου αιώνα».

Το βέβαιο είναι πως η εν λόγω εξαγορά πρόκειται να τραβήξει την προσοχή του Κογκρέσου, αφού την περασμένη εβδομάδα μέλη του συνάντησαν τον Ζάκερμπεργκ, για να του θέσουν ορισμένους προβληματισμούς και ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης ιδιωτικών δεδομένων του Facebook.

Είναι γνωστό, πως ο τεχνολογικός κολοσσός εργάζεται πάνω στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή εδώ και χρόνια. Το τι έχει πετύχει στις απόρρητες δοκιμές της ειδικής μονάδας του κτιρίου 8, είναι άγνωστο. Ωστόσο, σε συνέδριο του Facebook στο Σαν Χοσέ, έγινε γνωστό πως ένας εκ των στόχων του «project F8» είναι η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας μέσω εμφυτευμάτων, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να δακτυλογραφούν 100 λέξεις το λεπτό με το μυαλό τους.

Ποιο θα είναι όμως το τίμημα για κάτι τέτοιο, αναρωτιούνται πολλοί και όχι άδικα.

Τι αντίκτυπο θα έχει στην προσωπική ζωή κάποιου η χρήση τέτοιων εμφυτευμάτων; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα του μυαλού μας; Και το πιο ανησυχητικό ερώτημα: Τι «παρεμβάσεις» θα μπορεί να κάνει σε αυτό;


(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...