• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σχεδόν εθισμένος με το κινητό του ένας στους τέσσερις νέους

Σχεδόν εθισμένος με το κινητό του ένας στους τέσσερις νέους

SMARTPHONE

Την βαθιά προβληματική σχέση των νέων με το κινητό τους καταδεικνύει νέα διεθνής μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα το 23% των νέων, σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό, αναφέρει η μελέτη που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, η εξάρτηση γίνεται πιο έντονη, όταν ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, εκδηλώνοντας άγχος ή ακόμα και πανικό.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου που δημοσίευσαν την έρευνα στο περιοδικό «BMC Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών.

Η μελέτη επιβεβαιώνει πως κατά μέσο όρο το 23% των νέων κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του.

Χαρακτηριστικό της σχέσης αυτής είναι ότι αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του.

Η συμπεριφορά αυτή συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως άγχος, καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη ύπνου και η μειωμένη απόδοση στις σπουδές του.

Αν και την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανίσει αύξηση τόσο η χρήση των κινητών από τα παιδιά και τους νέους, όσο και οι ψυχικές διαταραχές, δεν έχουν πειστεί ακόμη όλοι οι επιστήμονες ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συχνή χρήση κινητού και σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

πηγη: SPUTNIK, ΦΩΤΟ pexels