• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσία: Επικοινωνιακός πόλεμος – Διαβάστε τις λεπτομέρειες

Ρωσία: Επικοινωνιακός πόλεμος – Διαβάστε τις λεπτομέρειες

Η άρνηση των βρετανικών αρχών να διαπιστεύσουν το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT (Russia Today)

και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik στο διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωση που πραγματοποιείται στο Λονδίνο είναι παραλογισμός και υπονομεύει το κύρος της διοργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός.

«Αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα ψευτοσυνέδριο, καμία σοβαρή συζήτηση περί ελευθερίας του τύπου δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες συνθήκες, όταν απαγορεύουν σε δημοσιογράφους να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι η πιο έντονη εκδήλωση του παραλογισμού». Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι ο παραλογισμός αυτός σε μερικές χώρες, αλλά και στην Βρετανία «αποκτά συστηματικό και παρατεταμένο χαρακτήρα».

Χθες η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι τα ρωσικά μέσα RT και Sputnik δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που διεξάγεται στο Λονδίνο εξαιτίας «του ενεργού ρόλου τους» στην παραπληροφόρηση. «Δεν δώσαμε διαπιστεύσεις στο RT και το Sputnik λόγω του ενεργού ρόλου τους στη διάδοση της παραπληροφόρησης», ανέφερε χθες ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Πολλοί υπουργοί και σχεδόν χίλιοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο -με συνδιοργανωτή τον Καναδά- που διεξάγεται σήμερα και αύριο.

Η “Διεθνής Διάσκεψη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης” έχει ως στόχον να ενισχύσει τη συνεργασία των μμε σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το φαινόμενο των fake news. Η δικηγόρος και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τρόπους για την προστασία των δημοσιογράφων.

Οι μοναδικές τρεις χώρες που δεν έχουν προσκληθεί είναι η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Βενεζουέλα.