• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Προσοχή στο νούμερο 10»: Η «εντολή» που έδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Προσοχή στο νούμερο 10»: Η «εντολή» που έδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «οι ανισότητες μεταξύ των φύλων βάθυναν το 2019».

Άσχημα νέα σχετικά με το θέμα των ανισότητών μεταξύ των δυο φύλων, φέρνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σύμφωνα με έκθεση που αφορά 153 χώρες, δεν βρέθηκε η αναμενόμενη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους τομείς τις υγείας, της παιδείας, της εργασίας αλλά και της πολιτικής.

Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι οι ανισότητες βάθυναν και κάτι πρέπει να γίνει γιαυτό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως «οι βόρειες χώρες δείχνουν τον δρόμο σε ό,τι αφορά την ισότητα». Όπως λένε η Ισλανδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Τις πρώτες δέκα θέσεις επίσης καταλαμβάνουν χώρες όπως η Νικαράγουα, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ρουάντα και η Γερμανία.

Οι…ειδικοί επί του θέματος προβλέπουν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 99,5 χρόνια για να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δυο φύλων σε όλους τους τομείς, σε παγκόσμια κλίμακα. Ο αντίστοιχος αριθμός ετών πέρυσι ήταν 108 έτη. Σύμφωνα με την έκθεση, μίκρυνε διότι περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική.

Ωστόσο ενώ οι τομείς της παιδείας και της υγείας, δείχνουν να είναι πιο γόνιμοι για επίτευξη της ισότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο και στον τομέα της οικονομικής ισότητας, ο δείκτης της οποίας φέτος επιδεινώθηκε. Οι ειδικοί τονίζουν πως το χάσμα βάθυνε το 2019 και πλέον θα χρειαστούν 257 χρόνια για να επιτευχθεί η μισθολογική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Όσον αφορά την αιτιολογία του παραπάνω υπολογισμού, η έκθεση την «στο επίμονα μικρό ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις, στη στασιμότητα των μισθών τους και τέλος στη μικρή συμμετοχή τους στον ενεργό πληθυσμό και τα έσοδα». Σημειώνει ωστόσο πως η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Κλείνοντας η έκθεση αναφέρει πως η Δυτική Ευρώπη είναι πιο προηγμένη σε θέματα ισότητας και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν ακόμη 54 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.

Αφού είδαμε τι αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ας περάσουμε στο ποιος είναι ο συγκαλυμμένος σκοπός πίσω από την λεγόμενη επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Ένας από τους 17 στόχους της Ατζέντας 2030, συγκεκριμένα ο νούμερο 10 στη λίστα του ΟΗΕ, είναι οι «λιγότερες ανισότητες».
Ωστόσο, «μετρήσεις» στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πολιτικής, που επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν λίγο ή περισσότερο, την ανισότητα μεταξύ ανδρών-γυναικών, όπως αυτές που παρουσιάζει η εν λόγω έκθεση, είναι μόνο το πρόσχημα και αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό σκοπό αυτού του παγκόσμιου στόχου.

Ο στόχος νούμερο 10 της Ατζέντας 2030 με λέξη-κλειδί την «ισότητα», οδηγεί σε μια παγκόσμια σταδιακή ισοπέδωση προς τα κάτω κάθε ικανού ελεύθερου επαγγελματία, με απώτερο σκοπό το να μην υπάρχουν δουλειές και όλοι να παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όντας άχρηστοι σε έναν πλήρως αυτοματοποιημένο κόσμο.

Επίσης σε συνδυασμό με τον στόχο νούμερο 5 της Ατζέντας 2030, που αφορά την ισότητα των φύλων, οδηγεί σε μια LGBTQ παγκόσμια κοινωνία, στην οποία θα έχουν χαθεί οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Επομένως, η εν λόγω έκθεση, είναι ουσιαστικά μια οδηγία-εντολή, περαιτέρω παγκόσμιας προώθησης αυτών των δυο στόχων της Ατζέντας 2030.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, σύμφωνα με το σχέδιό τους, οι παγκοσμιοποιητές έχουν μόλις 10 χρόνια για να πετύχουν την εφαρμογή της εν λόγω Ατζέντας σε όλον τον πλανήτη και αρωγοί τους σε αυτό είναι οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί καθώς και ακτιβιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •