Όταν κυβερνούν τα συνδικάτα και τα σωματεία ΒΙΝΤΕΟ

Σωματείο ή συνδικάτο είναι η ένωση εργαζομένων που απασχολούνται στον ίδιο κλάδο της οικονομίας ή εργάζονται στον ίδιο εργοδότη.

Φροντίζουν για την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και την προστασία τους από τις τυχόν αυθαιρεσίες του εργοδότη, ενώ μεριμνούν για την παροχή βοήθειας στα μέλη τους σε περιπτώσεις που υπάρχει οποιαδήποτε εργασιακή ή άλλη ανάγκη.

Όπως σε κάθε ομάδα πολλών ανθρώπων, έτσι και στα σωματεία ή τα συνδικάτα, εξαρτάται από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα αποτελούν, από τον σκοπό και τα κίνητρά τους, το πως θα καταφέρουν ή όχι να ωφελήσουν τελικά τον εργαζόμενο ή αν θα του δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα, που εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών ή επειδή εξυπηρετήθηκαν προσωπικά συμφέροντα με τις κατάλληλες απολαβές, σωματεία εργαζομένων έγιναν αιτία να χαθούν τελικά, θέσεις εργασίας αρκετών συναδέλφων τους κι ακόμα χειρότερα, να κλείσουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν και να μείνουν τελικά άνεργοι.

Η συχνότητα μάλιστα τέτοιων φαινομένων, μας έχει φέρει σε σημείο να αναρωτιούνται πολλοί Έλληνες, αν τελικά τα σωματεία υποστηρίζουν το δίκαιο των εργαζομένων ή αν προφασιζόμενα αυτή την προστασία, εξυπηρετούν τελικά, τα συμφέροντα κάποιων μελών, ή ηγετικών τους στελεχών, ή ακόμα και των εργοδοτών, ή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, αφήνοντας τον εργαζόμενο στο έλεος των απανταχού συμφερόντων και συμβάλλοντας τελικά στην παθογένεια του συστήματος και όχι στη λύση των προβλημάτων που ήδη υπάρχουν στην Ελληνική κοινωνία και στο εργοδοτικό σύστημα, τα οποία είναι αρκετά.

Στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικό για έναν εργαζόμενο σε Δημόσια υπηρεσία, να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο σωματείο και να πληρώνει υποχρεωτικά συνδρομή, ώστε να μην χάσει τη θέση απασχόλησής του. Σε άλλες χώρες όμως, όπως στις ΗΠΑ, στον Δημόσιο Τομέα αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για την εξάσκηση του επαγγέλματος, η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία και η πληρωμή συνδρομής σε αυτά. Εκεί τα σωματεία έχουν αρκετή δύναμη συγκεντρωμένη σε λίγους ανθρώπους και έχουν μεταμορφωθεί σε ένα κράτος εν κράτει, ικανό να ανεβάζει και να ρίχνει κυβερνήσεις.

Αυτή η τεράστια δύναμη που έχουν τα συνδικάτα έχει καταλήξει να εξαναγκάζει τον κάθε εργαζόμενο να χρηματοδοτεί παρά τη θέλησή του, πολιτικά συμφέροντα και την ανάδειξη πολιτικών με τους οποίους μπορεί να είναι ιδεολογικά αντίθετος και σε καμιά περίπτωση δεν θα ψήφιζε.

Το χειρότερο είναι πως κρατικούς υπαλλήλους, που είναι εντελώς αντιπαραγωγικοί ή δεν δουλεύουν και υπηρετούν στις υπηρεσίες εις βάρος των συναδέλφων τους, είναι αδύνατον να τους διώξει η υπηρεσία, ακόμα κι αν είναι ανίκανοι, και να προσλάβει κάποιον σωστό υπάλληλο. Παχυλές συντάξεις δίνονται στους κρατικούς υπαλλήλους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν δεν υπάρχουν πια συντάξεις. Αποτέλεσμα είναι μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν καταστραφεί οικονομικά. Η κατάσταση σας θυμίζει κάτι από την κατάσταση που επικρατεί εδώ στην Ελλάδα;

Δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ στο βίντεο που ακολουθεί:

Αυτό το σύστημα, το μόνο που προσφέρει είναι δυσλειτουργία των υπηρεσιών και οικονομική αιμορραγία για το κράτος και συνεπώς για τους πολίτες.

Ένα σύστημα στημένο έτσι, ώστε να μην μπορεί κανένας να δουλέψει ελεύθερα και ανεξάρτητα με βάσει τις ικανότητές και την απόδοσή του στη δουλειά. Ένα σύστημα που κρατά ομήρους τους ικανούς εργαζόμενους στο έλεος των ανίκανων συναδέλφων τους, στο έλεος άδικων νόμων και διατάξεων, τους οποίους κανείς δεν καταγγέλλει επίσημα, ούτε προσπαθεί με συντονισμένες ενέργειες να τους αλλάξει, αλλά αντίθετα τους συντηρεί και τους εφαρμόζει.

Ένα σύστημα που εκπαιδεύει τους εργαζόμενους να απαιτούν συνεχώς παροχές και επιδόματα από ένα υδροκέφαλο κράτος πάροχο, χωρίς να νοιάζονται πως αυτό το κράτος θα βρει τα χρήματα, ούτε να προσπαθούν να κερδίσουν με την παραπάνω εργασία τους τις παραπάνω παροχές που διεκδικούν. Αντίθετα εκπαιδεύονται όλοι να απαιτούν όλο και περισσότερα, χωρίς να προσπαθούν για αυτά.

Έτσι το κράτος μετατρέπει τους πολίτες του σε δούλους, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάθονται και να πληρώνονται. Δημιουργείται έτσι ένας κομματικός στρατός και μια μελλοντική αντιπαραγωγική γενιά, εξαρτώμενη πλήρως από την κεντρική εξουσία, ανίκανη να δράσει ελεύθερα, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει επάξια ένα καλύτερο αύριο.

Ένας ανήσυχος πολίτης

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...