Ο Ζακ Οντιάρ ζήτησε……μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών στα κινηματογραφικά φεστιβάλ

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι γυναίκες, πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στα κινηματογραφικά δρώμενα, πράγμα λογικό ΑΛΛΑ:

Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι όλα γίνονται αυτοματοποιημένα. Πριν λίγα χρόνια, δεν ακούγαμε τους αστέρες να ζητάνε να υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση των γυναικών, στα κινηματογραφικά δρώμενα.

Η μόδα και η πολιτική ορθότητα πάνε μαζί.

Πιο αναλυτικά:

Ο Ζακ Οντιάρ (Jacques Audiard), βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, Γάλλος σκηνοθέτης, η τελευταία ταινία του οποίου, «The Sisters Brothers», έτυχε θερμής υποδοχής κατά την προβολή της στο Λίντο, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, απηύθυνε παθιασμένη έκκληση προς τους διοργανωτές κινηματογραφικών φεστιβάλ για μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών. Και δεν εξαίρεσε τη Βενετία, όπου η ταινία του συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα.

«Όταν είδα ότι στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 20 ταινίες και μόνο μία με γυναίκα σκηνοθέτρια έγραψα ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου που είναι υπεύθυνοι για την επιλογή και η αντίδραση δεν ήταν φανταστική» δήλωσε ο Οντιάρ, ο οποίος είναι μέλος του φεμινιστικού κινήματος «50/50 for 2020», το οποίο βρίσκεται πίσω από τη δέσμευση για ισότητα των φύλων που υπογράφηκε από τα Φεστιβάλ των Καννών, του Λοκάρνο και της Βενετίας.

«Η ιδέα μου δεν είναι να δικάσω τον πρόεδρο αυτού του φεστιβάλ και της Μπιενάλε… αλλά η απάντηση που έλαβα -“επιτελούμε το έργο μας με ειλικρίνεια, δεν μας νοιάζει αν η ταινία σκηνοθετείται από έναν άνδρα ή μια γυναίκα”- αποδεικνύει ότι δεν υποβάλλουμε στον εαυτό μας τη σωστή ερώτηση» δήλωσε ο Οντιάρ, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από τον ηθοποιό-παραγωγό Τζον Κ. Ρέιλι του «The Sisters Brothers» τον σεναριογράφο Τομά Μπιντεγκιά, καθώς και τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη Αλεξάντρ Ντεπλά.

«Η σωστή ερώτηση είναι: “Έχουν τα φεστιβάλ φύλο;» Και η απάντηση είναι “ναι”. Παρακολουθώ φεστιβάλ εδώ και 25 χρόνια με τις ταινίες μου και δεν βλέπω τις γυναίκες. Συχνά βλέπω τους ίδιους άνδρες. Και αυτό δεν είναι σωστό» δήλωσε ο σκηνοθέτης, ο οποίος επίσης επέκρινε την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής των ταινιών σε φεστιβάλ, σύμφωνα με το Variety.

«Η ισότητα μπορεί να ποσοτικοποιηθεί σε αριθμούς και η δικαιοσύνη πρέπει να εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο Οντιάρ αποσπώντας δυνατά χειροκροτήματα, τα οποία διέκοψε λέγοντας: «Όχι, δεν θα χειροκροτήσουμε. Θα δράσουμε».

Σχόλιο: Ισότητα=Νέα Τάξη!!!

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu