Ο Χαράρι μιλάει για την «κουρτίνα που μας χωρίζει από την πραγματικότητα», vid

«Τώρα είναι ένας κίνδυνος για την ανθρωπότητα ως σύνολο».

Για την ΑΙ και τον «κίνδυνο να παγιδευτούν οι άνθρωποι στον κόσμο των ψευδαισθήσεων» προειδοποίησε ο «διανοούμενος» του σκότους, Yuval Noah Harari.

Αναφερόμενος στην ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία να κατασκευάζει ιστορίες, αφηγήσεις ακόμα και ολόκληρες θρησκείες (Θυμηθείτε ΕΔΩ) τόνισε τα εξής:

«Ο φόβος της ΑΙ είναι καινούργιος στην ιστορία. Είναι μόλις μερικών δεκάδων ετών παλιός. Πας πίσω στα μέσα του 20ου αιώνα και βλέπεις τα πρώτα βιβλία και ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη, τους κινδύνους από αυτήν. Αλλά η απειλή της παγίδευσης από μία κουρτίνα ψευδαίσθησης που κρέμεται ανάμεσα σε εμάς και την πραγματικότητα είναι τόσο παλιά όσο ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Πάντοτε οι άνθρωποι φοβούνται πολύ επειδή ξέρουν τη δύναμη των αφηγήσεων, επειδή αυτές δημιουργούν κράτη και πολέμους, ολόκληρη η οικονομία είναι βασισμένη πάνω σε αφηγήσεις, το χρήμα είναι απλώς μία ιστορία, εταιρείες όπως το Facebook και η Google είναι απλά αφηγήσεις μέσα στο μυαλό μας.

Κι εμείς ίσως τώρα εισερχόμαστε στην εποχή της ψευδαίσθησης. Επειδή τώρα έχουμε μία μη ανθρώπινη νοημοσύνη η οποία είναι ικανή να τοποθετήσει κατά κάποιο τρόπο μία κουρτίνα μπροστά στα μάτια μας!!»:

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί