• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Μόλις δώσουν τα «μικροτσίπ» έτσι θα μας κυβερνήσουν; Την ώρα που οι πολίτες ζητούν ΑΛΛΑΓΕΣ, στην Γερμανία ετοιμάζουν το μέλλον τους – (ΒΙΝΤΕΟ)

Μόλις δώσουν τα «μικροτσίπ» έτσι θα μας κυβερνήσουν; Την ώρα που οι πολίτες ζητούν ΑΛΛΑΓΕΣ, στην Γερμανία ετοιμάζουν το μέλλον τους – (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιόν θα δεχτούν οι άνθρωποι για κυβερνήτη μετά τους πολιτικούς;
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ως όνειρο των επιστημόνων παρουσιάζεται η δημιουργία μίας σκεπτόμενης μηχανής, όπως μεταδίδει το euronews.

Ενός υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να μιμηθεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μας παρουσιάζουν λοιπόν το Πρόγραμμα «Ανθρώπινος Εγκέφαλος», το οποίο χρηματοδοτείται εδώ και δέκα χρόνια από την ΕΕ ή από αυτούς που την στηρίζουν, τέλος πάντων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του euronews, σε πρώτο στάδιο εξετάζουν τον «αληθινό» ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αυτό συμβαίνει στο εργαστήριο «Γιούλιχ Φορσουνσέντρουμ – Forschungszentrum Jülich» στην Γερμανία.

Το εν λόγω εργαστήριο θεωρείται ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο, το οποίο είναι ειδικά εξοπλισμένο, προκειμένου να τέμνει σε μικρά τμήματα ολόκληρους εγκεφάλους, χάριν της… επιστήμης.

Όπως αναφέρεται, ο εγκέφαλος χωρίζεται σε επτά χιλιάδες τμήματα και μετά γίνεται σάρωση σε έναν υπολογιστή, ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, η επανένωση του εγκεφάλου μέσα σε μια μηχανή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία.

«Κατά την διαδικασία αυτή, κόψαμε τα κύτταρα σε δύο τμήματα, κάτι που γίνεται αρκετά συχνά. Και όταν θέλουμε να επανενώσουμε μέσω 3D αυτά τα τμήματα, πρέπει να βρούμε τα δύο τμήματα του κυττάρου που έχει χωριστεί. Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά κύτταρα, αυτό είναι πραγματικά μια πρόκληση», εξηγεί η Κατρίν Άμουντς, επιστημονική διευθύντρια του Προγράμματος «Ανθρώπινος Εγκέφαλος».

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν έναν υπερυπολογιστή για να επεξεργαστούν τα πεταμπάιτ (PB) δεδομένων από την σάρωση του εγκεφάλου.

Εντούτοις, ακόμη και αυτό το πελώριο μηχάνημα δεν μπορεί να κάνει πολλά, όταν καλείται να αντιγράψει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου νου.

Είναι προφανές πως οι υπολογιστές είναι πολύ κατώτεροι του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μπορεί να είναι πιο γρήγοροι, έχοντας παράλληλα τεράστια και αξιόπιστη μνήμη, αλλά όταν πρόκειται για επεξεργασία δεδομένων στον φυσικό κόσμο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπερέχει.

Ο τεμαχισμός και η σάρωση, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι βασικά βήματα για την κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Γράφει το euronews:

Στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, η ομάδα του Προγράμματος Ανθρώπινος Εγκεφάλος εργάζεται πάνω σε ένα νέο είδος «σκεπτόμενης μηχανής», που είναι γνωστή ως «νευρομορφικός» υπολογιστής».

Έχουν την ταχύτητα αστραπής των τσιπ πυριτίου, αλλά την αρχιτεκτονική των εγκεφάλων:

«Νευρομορφικό σημαίνει σαν νευρώνες. Έτσι παίρνετε τη φυσική των νευρώνων, την αντιγράφετε σε κυκλώματα πυριτίου, και έχετε μια σειρά από 200.000 νευρώνες που συμπεριφέρονται σαν νευρώνες του εγκεφάλου, αλλά είναι 10.000 φορές ταχύτεροι», τονίζει ο νευροεπιστήμονας Μιχάι Πετρόβιτσι.

Αυτού του είδους η πληροφορική είναι ακόμη στο ξεκίνημά της και οι συσκευές που κατασκευάζονται στη Χαϊδελβέργη, δεν είναι πιο έξυπνες από μια μύγα.

Παρόλ’ αυτά, οι φυσικοί είναι αισιόδοξοι ότι το έργο τους μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια υπερφυσική τεχνητή νοημοσύνη που θα βασίζεται στο πυρίτιο.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως το Πρόγραμμα «Ανθρώπινος Εγκεφάλος» θα ολοκληρωθεί το 2023.

Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να κάνουν σημαντικά βήματα στο «να κατανοήσουν τον σπουδαιότερο υπολογιστή απ’ όλους, αυτών που έχουμε μέσα στα κεφάλια μας», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν.

Γιατί θέλουν όμως να δημιουργήσουν μία «σκεπτόμενη μηχανή»; Μία υπερφυσική τεχνητή νοημοσύνη;

Στόχος είναι η δημιουργία ενός υπεργκεφάλου, ο οποίος θα έχει αποκωδικοποιήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προκειμένου να μπορεί να τον ελέγξει;

Επιδιώκεται η αντικατάσταση των ανθρώπων από «ανθρώπινα» σκεπτόμενες μηχανές ή έναν υπεργκέφαλο, ο οποίος, άπαξ και μπορέσει να αντιγράψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν θα έχει ανάγκη τους ανθρώπους και θα μπορεί ακόμα και να διοικεί μέσω ενός δικτύου;

Ένα… σκεπτόμενο ρομποτικό Δημόσιο, με άκαμπτους νόμους, δικτυωμένο με όλους όσους αποδεχθούν εμφύτευση μικροτσίπ ή «χάραγμα» υποταγής και εν τέλει εμφυτεύματα στο σώμα τους;

Τροφή για σκέψη…

  • 47
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...