Καινοτόμες εφαρμογές βάζουν τέλος στα fake news στην Ελλάδα – Πως εντοπίζουμε τα Hoaxes

Εδώ και μερικούς μήνες καινοτόμες εφαρμογές «επιχειρούν να βάλουν τέλος» στα fake news που κατακλύζουν το Παγκόσμιο διαδίκτυο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φαρμάκης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει ένα stop. Συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των εθελοντών-ερευνητών αλλά και των αυτοματοποιημένων bot που ερευνούν εξονυχιστικά το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαδοθεί, οι χρήστες πρέπει να προσέχουν:

Εντυπωσιακούς τίτλους που περιέχουν πολλά θαυμαστικά, υπερβολικές αναφορές, αλλά και άρθρα ανυπόγραφα που «αποκαλύπτουν» τα κακώς κείμενα της Παγκοσμιοποίησης. Προσοχή και στις εντυπωσιακές εικόνες των άρθρων.

Προοδευτική η εφαρμογή που ελέγχει ειδήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στην χώρα μας εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν ενεργοποιηθεί «φίλτρα αξιολόγησης των fake news», αν θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε έτσι την νέα δημοσιογραφική πραγματικότητα.

Δίκτυα 5G που είναι βλαβερά για τον άνθρωπο, χημικοί Αεροψεκασμοί, Εμφυτεύσεις μικροτσίπ σε ανθρώπους, Τεχνητά άλευρα και κρέατα.Αυτές είναι οι λέξεις που η πολιτική ορθότητα δεν θέλει να υπάρχουν. Ιδιαίτερη βοήθεια για τον έλεγχο των fake news, έδωσαν επώνυμοι από τον χώρο της πολιτικής και της δημόσιας ζωής, με τον εξής τρόπο:

Μετέδωσαν ειδήσεις εξόφθαλμα ψεύτικες , που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συναντήσουν την χλεύη. Παράλληλα στην ενημέρωση «μπήκε» και η περιπέτεια των προβολών και των like. Μια μερίδα του αναγνωστικού κοινού, νιώθει την ανάγκη να κλικάρει ειδήσεις που έχουν τίτλους «ευφάνταστους» και έτσι πέφτει θύμα των «επιτήδειων».

Σε όλη αυτή την κατάσταση, οι αναγνώστες πρέπει να φιλτράρουν το καθετί όπως μας λένε οι ειδικοί. Αυτό είναι σωστό, μιας και άλλο πράγμα είναι η πληροφόρηση και άλλο η παραπληροφόρηση.

Το θέμα που προκύπτει είναι το εξής:

Οι ειδικοί που είτε είναι προοδευτικοί (Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα) είτε συντηρητικοί (Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια), πως αντιμετωπίζουν τους μη προοδευτικούς και μη συντηρητικούς αναγνώστες που έχουν άλλη άποψη και σκέφτονται έξω από το κουτί όπως συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι στο εξωτερικό;

Πηγή εικόνας: Pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...