• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ιδανική συνταγή για αποτυχημένα Ελληνόπουλα» – Οι επιστήμονες ξεσηκώνονται κατά του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

«Ιδανική συνταγή για αποτυχημένα Ελληνόπουλα» – Οι επιστήμονες ξεσηκώνονται κατά του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

Πώς θα θέλατε να εκπαιδευτούν τα παιδιά σας;

Οι επιστημονικές ενώσεις εξαπολύουν πυρά κατά του υπουργείου Παιδείας και του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, δικαιώνοντας αυτά που γράφει το el.gr του Δημοσθένη Λιακόπουλου πως στόχος της αριστερόστροφης λογικής στην Παιδεία είναι η «εκπαίδευση» να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα χωρίς ουσιαστικές γνώσεις.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αμόρφωτων νεανικών μαζών με δουλικά μυαλά, λόγω απουσίας γνώσης, η οποία συνιστά ΤΕΡΑΣΤΙΑ δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει-ξεμπροστιάσει κάθε παραβατική αρχή και εξουσία.

Οι επιστήμονες λοιπόν, με αφορμή την δημοσιοποίηση της πρότασης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα προγράμματα σπουδών της Γ΄ τάξης του ενιαίου Λυκείου, του 2020, αναφέρουν:

«Αυτή η ύλη και τα προγράμματα σπουδών που σχεδιάστηκαν είναι η ιδανική συνταγή για να νιώσουν τα παιδιά τελείως αποτυχημένα».

Η δήλωση έγινε στην εφημερίδα «Τα Νέα», από την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Χημικών Φιλένια Σιδέρη, η οποία επιπλέον, εξήγησε, ότι στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου θα διδάσκονται λιγότερα κεφάλαια της ύλης με μειωμένο εξεταστικό φόρτο, ενώ στη Γ΄ Λυκείου, που επί της ουσίας γίνεται προπαρασκευαστικό έτος για τα πανεπιστήμια, η ύλη θα αυξάνεται απότομα, με αποτέλεσμα οι μαθητές που δεν θα έχουν το θεωρητικό υπόβαθρο για να αντεπεξέλθουν, να καταδικάζονται στην απογοήτευση και την αποτυχία.

«Είμαστε αντίθετοι με όσα έχουν ανακοινωθεί οριζοντίως και καθέτως», δήλωσε ο Αναστάσιος Στέφος από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, που έχει θέσει ως αιχμή την κατάργηση των Λατινικών από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και την αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία.

«Οι αλλαγές χαρακτηρίζονται από την έλλειψη θεωρητικού υπόβαθρου στους μαθητές που θα φτάνουν στο τέλος του Λυκείου χωρίς ουσιαστικές γνώσεις. Για όλα αυτά δεν ερωτηθήκαμε αλλά θα αντιδράσουμε όπως μπορούμε», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Χημικών Νάσος Παπαδόπουλος.

Για απουσία στρατηγικού σχεδιασμού κάνει λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Βιολόγων Μαρία Μαυραγάνη, προσθέτοντας ότι «χαρίζουμε την Γ΄ Λυκείου μια στρατηγικής σημασίας τάξη για τους έφηβους και την γενική τους γνώση, και την κάνουμε προπαρασκευαστικό έτος για τα πανεπιστήμια».

Ο γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Γιάννης Τυρλής, κάνει λόγο για «απαράδεκτη προχειρότητα», σημειώνοντας ότι αφαιρούν ύλη του βιβλίου από τις προηγούμενες τάξεις και της γενικής παιδείας που ήταν, όμως, γραμμένη με άλλη φιλοσοφία «και την προσθέτουν στη Γ΄ τάξη. Πρόκειται για απαράδεκτη προχειρότητα στην σύνταξη αυτών των προτάσεων που θα καταδικάσει σε ένα αλαλούμ και πιθανή αποτυχία, λόγω του συστήματος, εκατοντάδες παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα».

ΦΩΤΟ: Pexels.com