• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γεγονότα δεν θέλατε; Ήρθε το πολυεθνικό Ινστιτούτο που θα… αλλάξει τον πλανήτη (BINTEO)

Γεγονότα δεν θέλατε; Ήρθε το πολυεθνικό Ινστιτούτο που θα… αλλάξει τον πλανήτη (BINTEO)

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Επιστήμονες της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων (= δεν είναι συνωμοσιολογικός όρος αλλά εκφράζει μια αλλαγή δεδομένων σε πλανητικό επίπεδο, ας το ξεπεράσουμε πια αυτό) έχουν καταρτίσει σχέδια για ένα τεράστιο πολυεθνικό ευρωπαϊκό ινστιτούτο αφιερωμένο στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης (AI) παγκόσμιας κλάσης.  

Το εν λόγω ινστιτούτο έρχεται να αλλάξει την μοίρα της Ευρώπης αλλά και όλου του πλανήτη αναφορικά με την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας (θυμηθείτε ΕΔΩ) και γιατί όχι στην διοίκηση των ανθρώπων.

Μερικοί περιμένουν να ξεκινήσουν «γεγονότα» πολέμου και να μας δώσουν την Πόλη, ενώ θα καθόμαστε βλέποντας «Survivor», την ώρα που σημαντικά γεγονότα «τρέχουν» ΗΔΗ γύρω μας και επειδή περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο, αδυνατούμε να τα διακρίνουμε.

Όπως υπογραμμίζεται, από την εφημερίδα «Guardian», το νέο ίδρυμα θα δημιουργηθεί για παρόμοιους λόγους που ώθησαν και στο άνοιγμα του Cern, το γνωστό εργαστήριο φυσικής στην Γενεύη.

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την Μάθηση και τα Ευφυή Συστήματα (European Lab for Learning and Intelligent Systems- Ellis) θα έχει μεγάλα κέντρα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, όπου απασχολούνται εκατοντάδες μηχανικοί υπολογιστών, μαθηματικοί και άλλοι επιστήμονες, με ρητό στόχο τη διατήρηση της Ευρώπης στο προσκήνιο της έρευνα  για την τεχνητή νοημοσύνη.  

Σε μια ανοιχτή επιστολή που παροτρύνει τις κυβερνήσεις να δράσουν, οι επιστήμονες  σε δραματικό τόνο περιγράφουν πώς η Ευρώπη δεν ακολούθησε το ρυθμό των ΗΠΑ και της Κίνας και έχει μείνεις πολύ πίσω από τις εξελίξεις. Ποιές εξελίξεις; Με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας.

Υπογραμμίζουμε, για να μην παρεξηγηθούμε, πως η τεχνολογική πρόοδος είναι κάτι το ωφέλιμο. Αρκεί να χρησιμοποιείται από τους τους κατάλληλους ανθρώπους για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για τον έλεγχο και την ποδηγέτησή της.

Η επιστολή, η οποία υπογράφηκε από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ και τις Κάτω Χώρες, απαιτεί να ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο ινστιτούτο αυτό το έτος. Σύμφωνα με την πρόταση, οι συμμετέχουσες χώρες θα χρηματοδοτήσουν το ινστιτούτο ως διακυβερνητικό οργανισμό!!!   

Με άλλα λόγια, το Ινστιτούτο θα τελεί υπό την αιγίδα μιας παγκόσμιας συνεργασίας, μιας ανεπίσημης παγκόσμιας κυβέρνησης, η οποία σύντομα αναμένεται να περάσει στο προσκήνιο.

«Κάτι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Zoubin Ghahramani, καθηγητής της μηχανικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής επιστήμονας στο Uber. «Το κέντρο θα παρέχει στην Ευρώπη κέντρα όπου δεν θα έχουμε 10 ερευνητές αλλά εκατοντάδες εμπειρογνώμονες από διαφορετικές χώρες».  

«Αυτό είναι τόσο σημαντικό για την Ευρώπη. Θα ήταν ένα τρομερό λάθος να μην κάνουμε κάτι μεγάλο. Εάν δεν ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα, τόσο τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όσο και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα αρχίσουν να φθίνουν», αναφέρουν οι επιστήμονες για να δικαιολογήσουν την έλευση του διακυβερνητικού αυτού ινστιτούτου στην Ευρώπη.

Τα πρώτα βήματα στην οικοδόμηση του Ινστιτούτου αναμένεται να ξεκινήσουν με μια συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (των δύο «ισχυρότερων» ευρωπαϊκών κρατών), με άλλα έθνη να εντάσσονται αργότερα.

Τελικά, κάθε τοπικό εργαστήριο (κάθε χώρα ενδέχεται να έχει ένα παράρτημα του ενός Ινστιτούτου) θα αναπτυχθεί σε εγκατάσταση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η δυνατότητα τη τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται πως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις ζωές, λαμβάνοντας αποφάσεις σε τομείς από την υγειονομική περίθαλψη και την αστυνόμευση έως την άμυνα και τις μεταφορές αλλά και την διοίκηση, όπου άκαμπτα και χωρίς ίχνος συναισθήματος θα κυβερνούν πάνω στους ανθρώπους που αντιδρούν γιατί τους παίρνουν τα πάντα (βλ. Ελλάδα).

 

ΥΓ. Ο θάνατος της Μπάρμπαρα Μπους μας έφερε στο μυαλό την παλιά ανακοίνωση του συζύγου της για την Νέα Τάξη Πραγμάτων.

 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.