Οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο, την ώρα που η μισή ανθρωπότητα ψήφισε ήδη ή ετοιμάζεται να ψηφίσει φέτος, τονίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), στην παγκόσμια έκθεση και κατάταξή τους για την ελευθερία του Τύπου το 2024 που δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Νορβηγία παραμένει στην κορυφή της 22ης παγκόσμιας κατάταξης της ελευθεροτυπίας που καταρτίζεται από τη ΜΚΟ, ενώ στην τελευταία θέση, 180ή, βρίσκεται η Ερυθραία, που διαδέχεται τη Βόρεια Κορέα, η οποία την καταλάμβανε τα προηγούμενα δυο χρόνια.
Η Γαλλία περνά στην 21η θέση από την 24η, μηχανικά, καθώς οι δείκτες στη χώρα που αποτελεί έδρα της οργάνωσης παρέμειναν «στάσιμοι», τόνισε η Αν Μποκάντ, στέλεχος της RSF.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χειροτέρεψαν στα τρία τέταρτα των χωρών.
Η δε Ελλάδα περνά στην 88η θέση από την 107η. Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί είναι πως η βαθμολογία της χώρας μας στην πράξη βελτιώθηκε πολύ λίγο.
Η άνοδος στη σχετική κατάταξη οφείλεται ως επί το πλείστον στην επιδείνωση των συνθηκών σε άλλες χώρες!
Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Την Ελλάδα περνούν κράτη όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Κόσοβο και η Σιέρα Λεόνε!!!
Η RSF κάνει λόγο για «ανησυχητική επιδείνωση της υποστήριξης και του σεβασμού της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης», ενώ «το 2024 είναι η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην παγκόσμια ιστορία».
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα κληθεί να ψηφίσει τουλάχιστον μια φορά, από την Ινδία ως τις ΗΠΑ, περνώντας από τις ευρωεκλογές. Οι εκλογικές διαδικασίες προμηνύονται νέες «πολύ ισχυρές πιέσεις», προειδοποιεί η ΜΚΟ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επεκτείνεται διαρκώς ο πόλεμος: Οι Ιρανοί επιτέθηκαν κατά του ιρακινού Κουρδιστάν
- Πολεμικό θρίλερ και στον Ινδικό Ωκεανό: Η στιγμή που οι Αμερικανοί χτυπούν ιρανική φρεγάτα – Vid
- Για πιθανή έκδοση του ψηφιακού ευρώ το 2029 μιλάει ο Πιερρακάκης
- Βία δίχως τέλος – Επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο έξω από σχολείο στον Αγ. Παντελεήμονα
- Τρομερά κύματα βομβαρδισμών στην Τεχεράνη – Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Ιρανούς, vid
- Παραλογισμός! Η ακραία τάση που έχουν “επινοήσει” οι νέοι στην Κίνα για να μην παίρνουν επιπλέον θερμίδες, Vid
- Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Κίνας
- Νέο πλήγμα σε εμπορικό πλοίο που βρισκόταν στο στενό του Ορμούζ
- Πρωθυπουργός Βατικανού: «Αν αναγνωριστεί το δικαίωμα στον προληπτικό πόλεμο, όλος ο πλανήτης θα κινδυνεύσει με ανάφλεξη»
- Reuters: Αμερικανικό το υποβρύχιο που έπληξε το ιρανικό πολεμικό πλοίο ανοικτά της Σρι Λάνκα









