• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εφιαλτικό σενάριο: Μπορεί να έχεις ψεύτικες μνήμες; (ΒΙΝΤΕΟ)

Εφιαλτικό σενάριο: Μπορεί να έχεις ψεύτικες μνήμες; (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αναμνήσεις από τα γεγονότα που ζήσαμε άλλες φορές μας φέρνουν χαρά και άλλες λύπη.

Έγιναν όμως όλα όπως τα θυμόμαστε;

Υπάρχει περίπτωση, κάποιος άνθρωπος να έχει ψεύτικες μνήμες;

Τι θα γινόταν εάν κάποιος, μπορούσε με κάποιο τρόμο να μεταφέρει ψεύτικες αναμνήσεις στον εγκέφαλό σου; Θα μπορούσες να ξέρεις ότι είναι…ψεύτικες;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με το βίντεο που θα παρακολουθήσετε μια μνήμη «αποτελείται» από τρία μέρη: Την κωδικοποίηση των πληροφοριών ενός γεγονότος, την αποθήκευση τους, και την ανάκτησή τους.

Όλα συμβαίνουν στον εγκέφαλο, ο οποίος διαθέτει πάνω από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι διαρκώς μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα, μέσα από ένα σύνθετο δίκτυο 1.000 τρισεκατομμυρίων συναπτικών συνδέσεων.

Το σημαντικό είναι, ότι σύμφωνα με την επικρατούσα επιστημονική άποψη, οι αναμνήσεις μας, δεν κρατούνται σε ένα και μοναδικό μέρος του εγκεφάλου. Αντιθέτως, βρίσκονται σε διαφορετικά συμπλέγματα νευρώνων. Αυτά τα «συμπλέγματα», υπάρχουν τρόποι, με τα οποία κάποιος μπορεί να τα..παραβιάσει, όπως παραβιάζει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το 2016, επιστήμονες κατάφεραν να εμφυτεύσουν μια ψεύτικη μνήμη σε ένα ποντίκι στα πλαίσια ενός πειράματος μέσω της «οπτογεννετικής». Ωστόσο με τους ανθρώπους τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να περάσει μέσα από αυτή τη διαδικασία για να αποκτήσει «ψεύτικες μνήμες». Αρκεί ουσιαστικά να πείσει τον εγκέφαλό του, πως έχει αποθηκεύσει πληροφορίες που στην πραγματικότητα…δεν έχει.

Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά ανθρώπων που «ορκίζονται» πως έχουν μνήμες απαγωγής τους από…εξωγήινους ή από σατανικές τελετές, στις οποίες ποτέ δεν παρευρέθηκαν. Πως εξηγούνται αυτά;

Η επιστημονική άποψη, λέει πως αρκεί κανείς να δεχθεί πως οι μνήμες δεν αποτελούν πραγματικότητα, αλλά είναι κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί, να διαμορφωθεί και να επηρεαστεί από διαφόρους παράγοντες.

Αυτό έρχονται να επαληθεύσουν ορισμένα πειράματα, όπως το παρακάτω. Πριν μερικά χρόνια, έγινε το εξής πείραμα. Σε μερικούς ανθρώπους έδειξαν πλάνα από τρακαρίσματα με αμάξια. Ωστόσο στο τέλος του πειράματος 20% από αυτούς, θυμόντουσαν να είχαν δει μερικά πλάνα με ένα λεωφορείο. Φυσικά τέτοια πλάνα ποτέ δεν προβλήθηκαν στους συμμετέχοντες. Κάποιοι επομένως είχαν κατασκευάσει μόνοι τους μια ψεύτικη ανάμνηση στον εγκέφαλό τους!

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν, οι επιστήμονες πιστεύουν πως είμαστε κοντά στην εποχή που θα είναι δυνατή η εμφύτευση ψεύτικων αναμνήσεων στο μυαλό κάποιου μέσω ίσως ορισμένων εμφυτευμάτων.

Ποιος όμως θα ελέγχει την εμφύτευση αυτών των αναμνήσεων;

Και το κυριότερο ερώτημα:

Θα μπορούσε κάποιος, στον οποίο έχουν κάποιοι εμφυτεύσει ψεύτικες αναμνήσεις, να τις αντιληφθεί και να τις ξεχωρίσει από τις αληθινές ή μπορεί να φτάσει να πιστεύει ακόμα και το ότι έχει ζήσει μια ολόκληρη ζωή, με χαρές, λύπες, άγχη, φόβους, διάφορους στόχους και άλλα πολλά, ΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ, με όλα να έχουν συμβεί μόνο μέσα στο μυαλό του;;;

Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το παρακάτω βίντεο.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •