• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Χειραγώγηση ανθρώπινων αποφάσεων και συμπεριφοράς»! Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκπαιδευτεί, vid

«Χειραγώγηση ανθρώπινων αποφάσεων και συμπεριφοράς»! Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκπαιδευτεί, vid

«Φωτιά» στον πλανήτη από την Αυστραλία…

Αυστραλοί ερευνητές πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έκαναν επίδειξη σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να εκπαιδευτεί ένα σύστημα με στόχο τον χειρισμό της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της λήψης αποφάσεων, τονίζοντας πως πρόκειται για δίκοπο μαχαίρι.

Πρόκειται για μία νέα μελέτη, μεταδίδει το Russia Today, η οποία προέρχεται από ερευνητές του «Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’s Data (CSIRO) Data61», η οποία σχεδίασε και δοκίμασε μια μέθοδο για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση τρωτών σημείων στην λήψη αποφάσεων από τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αποκαλούν «επαναλαμβανόμενο νευρικό δίκτυο».

Με τρία πειράματα, οι ερευνητές έδειξαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκπαιδευτεί, προκειμένου να εντοπίσει τις ευπάθειες στις ανθρώπινες συνήθειες και συμπεριφορές, να τις χρησιμοποιήσει και να βρει τρόπους, έτσι ώστε να μπορεί να επηρεάσει την λήψη αποφάσεων από τον άνθρωπο, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

  • Στο πρώτο πείραμα, οι άνθρωποι έκαναν κλικ σε κόκκινα ή μπλε κουτιά για να κερδίσουν νομίσματα, στο πλαίσιο παιχνιδιού. Η τεχνητή νοημοσύνη μελέτησε τα πρότυπα επιλογής τους και άρχισε να τους καθοδηγεί στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, με ποσοστό επιτυχίας περίπου 70%.
  • Στο επόμενο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πατήσουν ένα κουμπί όταν είδαν ένα συγκεκριμένο σύμβολο (έγχρωμο σχήμα), αλλά να μην πατήσουν το κουμπί όταν εμφανιστούν άλλα σύμβολα. Ο «στόχος» της τεχνητής νοημοσύνης ήταν να τακτοποιήσει την ακολουθία των συμβόλων που εμφανίζονται στους συμμετέχοντες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους εξαπατήσει και να τους ωθήσει στο να κάνουν λάθη.
  • Στο τρίτο πείραμα, ο ανθρώπινος παίκτης προσποιείται ότι είναι επενδυτής που δίνει χρήματα σε έναν διαχειριστή (Τεχνητή Νοημοσύνη), ο οποίος στην συνέχεια θα επιστρέψει ένα χρηματικό ποσό στον συμμετέχοντα. Ο άνθρωπος τότε θα αποφασίσει πόσα να επενδύσει σε κάθε διαδοχικό γύρο του παιχνιδιού, με βάση τα έσοδα που δημιουργούνται από κάθε «επένδυση». Σε αυτό το συγκεκριμένο πείραμα, η τεχνητή νοημοσύνη επέλεγε ένα από τα δύο καθήκοντα: είτε να μεγιστοποιήσει το ποσό των χρημάτων που έκανε, είτε να μεγιστοποιήσει το χρηματικό ποσό που συγκέντρωνε στο τέλος, τόσο ο ανθρώπινος παίκτης όσο και το μηχάνημα. Διακρίθηκε σε όλα τα σενάρια, δείχνοντας ότι μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πράγματι να εκπαιδευτεί για να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εν αρχή σε περιορισμένες και αρκετά αφηρημένες περιστάσεις.

Αυτή η έρευνα, αν και έχει περιορισμένη εμβέλεια προς το παρόν, παρέχει τρομακτικές πληροφορίες για το πώς μια AI μπορεί να επηρεάσει την «ελεύθερη βούληση» του ανθρώπου.

Δείτε το βίντεο:

φωτο eurokinissi