Μεγαλοδημοσιογράφοι σε ΜΜΕ εσωτερικού και εξωτερικού, ΜΚΟ και «αυτόκλητοι αστυνομικοί του διαδικτύου» εκφράζουν σήμερα την… απογοήτευσή τους.
Αφορμή αποτέλεσμα η μάλλον ιστορική απόφαση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να καταργήσει πλήρως, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, το πρόγραμμα «Fact-Checking», δηλαδή του ελέγχου γεγονότων.
Ακόμα και ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ παραδέχθηκε σε… απολογητικό του βίντεο πως η λογοκρισία είχε φτάσει σε… άλλο επίπεδο, λέγοντας πως πρέπει οι πλατφόρμες της Meta (βλ. Facebook) να στραφούν σε πολιτικές που θα ευνοούν την ελευθερία λόγου και έκφρασης.
Αυτή όμως η μάλλον ρηξικέλευθη απόφαση έφερε… αντιδράσεις από τους υπερμάχους της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου σε μια περίοδο που η παραπληροφόρηση και το επιβλαβές περιεχόμενο εξελίσσονται ταχύτερα από ποτέ», δηλώνουν εκπρόσωποι ΜΚΟ που ασχολούνται με τις αξιολογήσεις ειδήσεων και πληροφοριών.
Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία φιλοξενούν σήμερα δηλώσεις «ειδικών» που εκφράζουν τον προβληματισμό και την απογοήτευσή τους για την στροφή 180 μοιρών του Ζάκερμπεργκ.
Μεταδίδουν πως η απόφαση Ζάκερμπεργκ ισοδυναμεί με «τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τους ελεγκτές περιεχομένου», καθώς το πρόγραμμα της Meta που «έτρεχε» σε δεκάδες χώρες ήταν μία από τις κύριες πηγές εσόδων τους.
Αντιδράσεις υπήρξαν βέβαια και από τους… εγχώριους «αστυνομικούς του διαδικτύου», ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τοποθετήθηκε με καυστική της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκού Δικτύου Προτύπων για τον Ελέγχο Γεγονότων (EFCSN).
Την ίδια στιγμή όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στο νέο format που οραματίζεται ο Ζάκερμπεργκ για πλατφόρμες όπως το Facebook.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία παραλλαγή των «community notes», ενός συστήματος που επιτέπει στους ίδιους τους χρήστες μίας πλατφόρμας να προσθέσει περιεχόμενο σε κάποιες αναρτήσεις.
freepik photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΗΠΑ και Ισραήλ έπληξαν τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αερίου στο Ιράν, vid
- Νέα θέαση «μετεωρίτη» έγινε viral στις ΗΠΑ, vid
- Σουηδός πολίτης εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν
- Ιεροσόλυμα: Ανησυχία για αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά πριν τη Λαμπρή
- Με ευρύτατη πλειοψηφία εκλέχθηκε Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
- Αυξήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers το 2025 – Άγγιξαν τα 80 δισ. ευρώ
- Η πρόταση Έλληνα πολιτικού που ίσως φέρνει πιο κοντά τον Ευρωστρατό
- «Ταξιδάκι» Ζελένσκι στο Λονδίνο για… περισσότερα όπλα και πολιτική στήριξη
- Παρέμβαση Ρωσίας κατά ΗΠΑ και Ισραήλ σε σχέση με τους νεκρούς ηγέτες του Ιράν
- Πώς να αφαιρέσετε τον λεκέ λαδιού από το τζιν σας









