Ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που ενημερώνεται μέσω μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής έχει μειωθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το 2018 και οι νεότερες ηλικιακά ομάδες προτιμούν να έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Οι χρήστες ενδιαφέρονται περισσότερο για τις διασημότητες, τις influencers και τα πρόσωπα που εμφανίζονται στα social media σε σχέση με τους δημοσιογράφους, σε πλατφόρμες όπως οι TikTok, Instagram και Snapchat, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Reuters για την Μελέτη της Δημοσιογραφίας στην ετήσια Έκθεσή του για τις Ψηφιακές Ειδήσεις.
Το TikTok είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζεται στην έκθεση και χρησιμοποιείται για ενημέρωση από το 20% των χρηστών ηλικίας 18 με 24 ετών, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.
Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις συνολικά, πολύ λιγότεροι δηλαδή από τους 6 στους 10 που ήταν το 2017.
“Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για να περιμένει κάποιος ότι εκείνοι που έχουν γεννηθεί στα χρόνια του 2000 ξαφνικά θα αρχίσουν να προτιμούν τις παλαιομοδίτικες ιστοσελίδες, πολλώ δε μάλλον τα έντυπα και τις τηλεοπτικές ειδήσεις μόνο και μόνο επειδή μεγαλώνουν“, γράφει στην έκθεση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ρόιτερς, ο Ράσμους Νίλσεν. Η έκθεση βασίστηκε σε διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα σχεδόν 94.000 ενηλίκων σε 46 χώρες περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι ένας καλός τρόπος για να ενημερώνονται είναι οι επιλεγμένες ειδήσεις με βάση την προηγούμενη επισκεψιμότητά τους, ποσοστό μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016, όταν η έρευνα αυτή υπέβαλε για τελευταία φορά το ερώτημα αυτό.
Μολαταύτα, οι πολίτες προτιμούν να επιλέγονται οι ειδήσεις που θα διαβάσουν από αλγορίθμους αντί από αρχισυντάκτες ή δημοσιογράφους.
Η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο, ανατρέποντας τα κέρδη που παρατηρήθηκαν σε πολλές χώρες στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
(απεμπε – απεμπε-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ένα πιθανό φρικιαστικό σενάριο για την Γερμανία! Η χώρα είχε μάθει αλλιώς
- Κ. Κυρανάκης: Η ATH.ENA CARD για όλα τα ΜΜΜ της Αθήνας, εύκολα και γρήγορα στο κινητό σου
- Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής – Κάτω από 10% το «κενό» ΦΠΑ το 2024 – Μείωση 55% σε μια 5ετία
- GRITA 2: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις έρευνες βυθού της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας
- Παράτησε την δουλειά της και περπάτησε μόνη της 5.700 χιλιόμετρα σε όλη την Αμερική, vid
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα αδικήματα που προσάπτει η Ευρωπαία Εισαγγελέας στους κατηγορούμενους από την Κρήτη
- Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 28χρονο αλλοδαπό για απόπειρα ληστείας και ναρκωτικά
- Δυστοπικό σενάριο με συγκρούσεις ρομπότ και απογοητευμένων ανθρώπων στους δρόμους της Ευρώπης
- Οικονομική διπλωματία: 760 δράσεις σε 70 χώρες προωθεί η Ελλάδα το 2026 με μπαράζ εξωστρέφειας
- Το τραγούδι των ’80s που μπήκε ξανά στα charts λόγω της σειράς Stranger Things! vid









