Από τηλεόραση και…social media “ενημερώνεται” σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών

Η τηλεόραση κυριαρχεί ως κύρια πηγή ειδήσεων για τους πολίτες (71%) της ΕΕ, ενώ ακολουθεί το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες ειδήσεων (42%),

σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ραδιόφωνο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται την τρίτη θέση με 37% έκαστο, αναφέρει η έρευνα για τα μέσα ενημέρωσης και τις ειδήσεις.

Στην Ελλάδα σε ερώτηση για το ποια μέσα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για πρόσβαση σε ειδήσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, το 65% απάντησε την τηλεόραση, το 57% τις ηλεκτρονικές δημοσιογραφικές και ειδησεογραφικές πλατφόρμες, το 24% το ραδιόφωνο, το 55% τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το 14% τα έντυπα μέσα. Το 39% εμπιστεύεται Δημόσια Τηλεόραση και ραδιόφωνα, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου. Το 34% τα έντυπα μέσα, και το 31% ιδιωτική τηλεόραση και ραδιόφωνα.

   Επίσης, οι πολίτες της ΕΕ βλέπουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων και τα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των influencers, όλο και περισσότερο ως αξιόπιστες νέες πηγές, επισημαίνει η έρευνα.

   Η έρευνα του Κοινοβουλίου εξετάζει σε βάθος τις συνήθειες των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης σε διαφορετικές πηγές μέσων.

   Ευαισθητοποίηση και ανάκληση μέσων ενημέρωσης

   Το 68% των ερωτηθέντων θυμάται ότι είχε πρόσφατα λάβει ειδήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε μέσω του Τύπου, του διαδικτύου, της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου – με σημαντική διακύμανση μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ 49% στη Γαλλία και 87% στην Κροατία και τη Ρουμανία. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν διαβάσει, δει ή ακούσει πρόσφατα κάτι για την ΕΕ αυξάνεται ελαφρώς με την ηλικία, οι άνδρες (76%) είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες (60%) να έχουν δώσει τέτοια απάντηση, όπως και οι ερωτηθέντες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

   Συνήθειες στα ΜΜΕ

   Για το 71% των ερωτηθέντων, η τηλεόραση εξακολουθεί να είναι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για πρόσβαση σε ειδήσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, ακολουθούμενη από τον διαδικτυακό τύπο και τις πλατφόρμες ειδήσεων (42%). Το ραδιόφωνο και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (και οι δύο 37%) βρίσκονται στην κοινή τρίτη θέση και ακολουθεί ο γραπτός Τύπος, τον οποίο αναφέρει το 21% των ερωτηθέντων.

   Σε σύγκριση με την έρευνα για τα μέσα και τις ειδήσεις του Κοινοβουλίου το 2022, παρατηρείται αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων στο συνολικό μερίδιο των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πρόσβαση σε ειδήσεις. Μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται όταν πρόκειται για τη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (+5 ), πλατφορμών βίντεο (+4 ) ή podcast (+2). Η αύξηση της χρήσης αυτών των μέσων ενημέρωσης παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα περισσότερα κράτη-μέλη.

   Σε ερώτηση για θέματα ειδήσεων στα οποία είχαν πρόσβαση τις τελευταίες επτά ημέρες, οι τοπικές ειδήσεις (επιλέχθηκαν από το 50%), η εθνική πολιτική (47%) και τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή θέματα (45%) είναι στις πρώτες θέσεις.

   Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων παρακολουθεί τις ειδήσεις σε καθημερινή βάση (70%), είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 9% αποφεύγει κάποιο είδος ειδήσεων (συμπεριλαμβανομένου του 6% που προσπαθεί να αποφύγει ορισμένα θέματα ειδήσεων και του 3% που στοχεύει να αποφύγει ενεργά όλα τα νέα). Το ποσοστό που απαντούν ότι παρακολουθούν τις ειδήσεις σε καθημερινή βάση αυξάνεται με την ηλικία, ενώ η αποφυγή ειδήσεων είναι ελαφρώς πιο πιθανή μεταξύ των γυναικών, των νεότερων ερωτηθέντων και των ατόμων με χαμηλότερη εκπαίδευση.

   Το 37% των ερωτηθέντων ακολουθούν παράγοντες επιρροής ή δημιουργούς περιεχομένου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το ποσοστό ποικίλλει ευρέως μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Το 79% των νεαρών Ευρωπαίων (ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών) ακολουθούν παράγοντες επιρροής ή δημιουργούς περιεχομένου, ενώ μόνο το 14% των ατόμων ηλικίας +55 ετών το κάνει.

   Οι πιο αξιόπιστες πηγές μέσων ενημέρωσης

   Το 48% των Ευρωπαίων πολιτών εμπιστεύεται τους περισσότερους δημόσιους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς (συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας τους στο διαδίκτυο) ως πηγή ειδήσεων. Ακολουθεί ο γραπτός Τύπος (συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής τους παρουσίας), τον οποίο εμπιστεύεται το 38% των ερωτηθέντων, ενώ οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί αναφέρονται από το 29%.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί