• Αρχική
  • Άρθρα
  • MICROCHIPS
  • Βήμα-βήμα καταργούν τα μετρητά στην Ελλάδα – Όλο και πιο κοντά στην «τελική λύση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Βήμα-βήμα καταργούν τα μετρητά στην Ελλάδα – Όλο και πιο κοντά στην «τελική λύση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η μείωση χρήσης των μετρητών στην Ελλάδα εφαρμόζεται με περισσότερο ζήλο από ποτέ τα τελευταία 3 χρόνια.
του Άρη Δημόπουλου 

Οι Έλληνες συνηθίζουν και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς στις ανέπαφες/ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σε μία από τις πιο πικρές αλλά και γρήγορες δικαιώσεις του el.gr , το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο μέσα στο 2019 (ίσως και νωρίτερα) να υλοποιήσει την πρότασή του για νέα μείωση του ορίου χρήσης μετρητών.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα ισχύει το όριο των 500 ευρώ. Για κάθε λοιπόν αγορά άνω αυτού του ποσού η χρήση μετρητών απαγορεύεται.

Ως εκ τούτου λοιπόν το ΥΠΟΙΚ επιστρέφει με μία ολοκληρωμένη πρόταση επί των ηλεκτρονικών συναλλαγών , όπου σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» προβλέπεται:

1. Μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο οι συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων γίνονται αποκλειστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα. Το όριο αυτό εξετάζεται να μειωθεί στα 400 ή 300 ευρώ.

2. Επέκταση της υποχρέωσης χρήσης POS σε δεκάδες επαγγέλματα. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τέλος του έτους και σε διάστημα τριών μηνών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγκαταστήσουν τα POS.

3. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

4. Αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι οι συντελεστές της προοδευτικής κλίμακας να διαμορφωθούν σε:

-15% από 10% σήμερα για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

-20% από 15% σήμερα για εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ

-25% από 20% σήμερα για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και άνω

5. Στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους στους επαγγελματικούς κλάδους που κάνουν μικρότερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Πέρα φυσικά από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών ακόμη και για μικροποσά (άνω των 300 ευρώ), βλέπουμε πως στο στόχαστρο θα μπουν αυτόματα όσες επιχειρήσεις δεν συνεισφέρουν και τόσο στην…μείωση των μετρητών. 

Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι απανωτοί στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο κάνουν μεγάλη χρήση μετρητών.

Αρχής γενομένης από το το 2015 (με αφετηρία την επιβολή των capital controls) το ποσοστό των Ελλήνων που «εισήλθαν» για τα καλά στον κόσμο των αχρήματων συναλλαγών εκτοξεύθηκε. 

Τα δε κίνητρα (κυρίως φορολογικά) φυσικών προσώπων αναμένεται να αυξηθούν, κάνοντας πιο…δελεαστική την πλήρη απουσία ενχρήματων συναλλαγών από τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Όπως θα δείτε ευθύς αμέσως στο παρακάτω τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ήδη 5 στις 10 συναλλαγές των Ελλήνων είναι αχρήματες. 

Όλα αυτά δίχως την επιβολή των νέων μέτρων που είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στο Μαξίμου και τα οποία θα «τρέξουν» από το επόμενο έτος. 

Για άλλη μία φορά η συντριπτικότατη πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπει το «τυρί» αλλά όχι την «φάκα»:

«Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά», σχολιάζει ένας πολίτης αναφερόμενος στην επέλαση του πλαστικού χρήματος.

Τα σχόλια δικά σας:

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...