«Συναγερμός» για ανέπαφες συναλλαγές – Τι προτείνουν να γίνει

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση χρεωστικών καρτών για ανέπαφες συναλλαγές αξίας ως και 25 ευρώ

κρούει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε απόφασή της που ελήφθη με αφορμή τις καταγγελίες δύο πολιτών.

Όπως υπογραμμίζεται, η χρήση χρεωστικών καρτών ανέπαφων συναλλαγών κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους κατόχους τους.

Αυτό γιατί

  1. σε περίπτωση απώλειας η κάρτα μπορεί να περιέλθει στα χέρια τρίτου, ο οποίος θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί για αγορές ως 25 ευρώ η κάθε μία χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζει το pin και
  2. μια τέτοια κάρτα, εκπέμπει μέσω ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, κάτι που σημαίνει πως κάποιος με την κατάλληλη συσκευή ανάγνωσης μπορεί να καταγράψει προσωπικά δεδομένα όπως τον αριθμό και την ημερομηνία λήξης της.

«Η καταγραφή αυτή μπορεί να γίνει με κατάλληλο εξοπλισμό που δεν είναι δαπανηρός ή με επίσης χαμηλού κόστους λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε «έξυπνες κινητές συσκευές», κι έτσι κάποιος κακόβουλος, «έχοντας γνώση του αριθμού της κάρτας και της ημερομηνίας λήξης της, μπορεί να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει αγορά προϊόντος μέσω Διαδικτύου με χρέωση-πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάρτα, η αγορά δε αυτή ενδέχεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς εφόσον το σχετικό ηλεκτρονικό κατάστημα δεν εφαρμόζει τα δέοντα μέτρα ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στις δύο περιπτώσεις που εξέτασε η Αρχή, οι τράπεζες αντικατέστησαν τις χρεωστικές κάρτες των πελατών τους με νέες.

Ωστόσο, το πρόβλημα θα παραμείνει και σίγουρα σε βάθος χρόνου οι Αρχές θα προτείνουν κάτι άλλο, τεχνολογικά αναβαθμισμένο και γιατί όχι να βρίσκεται μέσα μας, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να το «υποκλέψει».

Αυτό τουλάχιστον θα μας πουν.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu