Η τεχνολογία των μικροτσίπ

Τα RFID chips ή RFID tags,

όπως είναι επίσης γνωστά, δεν είναι τίποτα άλλο από μικροσκοπικά chips, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά αυτό ενός κόκκου άμμου (η διάμετρός τους είναι συνήθως το ένα τρίτο του χιλιοστού). Με τη βοήθεια μίας ενσωματωμένης κεραίας ανάλογου μεγέθους, τα chips λειτουργούν ως πομποί και δέκτες ραδιοκυμάτων ανιχνεύοντας συνεχώς τον περιβάλλοντα χώρο για κατάλληλα ραδιοσήματα. Οταν ένα τέτοιο ραδιοσήμα ανιχνευτεί, τα RFID chips έχουν προγραμματιστεί ώστε να εκπέμπουν έναν μοναδικό αριθμό (ID), επιτρέποντας έτσι την αναγνώριση του προϊόντος πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί. Ο αριθμός αυτός έχει μήκος 64 ή 128-bίt και επιτρέπει την καταγραφή δισεκατομμυρίων προϊόντων, με τη βοήθεια ενός RFID reader που απλώς εκπέμπει το αρχικό ραδιοφωνικό σήμα.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα chips δεν διαθέτουν κάποια ενσωματωμένη πηγή ενέργειας, όπως μπαταρία, αφού το μέγεθός τους δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, τα RFID chips χρησιμοποιούν την ενέργεια του αρχικού ραδιοφωνικού σήματος, που αποστέλλει o RFID reader, για να εκπέμψουν το μοναδικό αριθμό τους. Ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να εξυπηρετήσουν, τα RFID chips μπορούν να εκπέμψουν τον αριθμό που φέρουν σε απόσταση μερικών εκατοστών ή αρκετών μέτρων. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της ενσωματωμένης κεραίας, αλλά και της ενέργειας που έχουν στη διάθεσή τους, τόσο μεγαλύτερη «ακτίνα δράσης» διαθέτουν. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν και κάποια RFID chips που ενσωματώνουν μία μικρή μπαταρία. Στην περίπτωση αυτή, όμως, το κόστος αυξάνεται σημαντικά και δρα ως ανασταλτικός παράγοντας για την ενσωμάτωσή τους σε φθηνότερα προϊόντα.

 Με την πάροδο του χρόνου και τη βοήθεια της τεχνολογίας, το μέγεθος των RFID chips συρρικνώθηκε σε τόσο μικρά επίπεδα ώστε να επιτραπεί η ενσωμάτωσή τους ακόμη και σε χαρτονομίσματα, ενώ το κόστος τους ακολούθησε ανάλογη φθίνουσα πορεία – η τιμή τους σήμερα είναι μόλις 50 λεπτά του ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο άμεσο μέλλον η υιοθέτηση της τεχνολογίας και, επομένως, η ανάγκη παραγωγής δισεκατομμυρίων RFID chips θα οδηγήσει το κόστος τους σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με τα 5 λεπτά να αποτελούν την τελική τιμή-στόχο που θα επιτρέψει την απομακρυσμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση κάθε προϊόντος που θα κοστίζει πάνω από 1 ευρώ.

Η τεχνολογία τους έχει καταφέρει να διεισδύσει στην καθημερινότητά μας μέσω μίας σειράς προϊόντων που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά, ακόμη και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το σύστημα ηλεκτρονικής πληρωμής των διοδίων στην Αττική Οδό σήμερα, που αργότερα θα επεκταθεί και στις εθνικές οδούς, βασίζεται σε RFID chips. Στο εξωτερικό διατίθενται κολάρα για κατοικίδια, που επιτρέπουν την αναγνώριση του κατοικίδιου από τον ιδιοκτήτη του μέσω του μοναδικού αριθμού που εκπέμπει (σε περίπτωση που χαθεί), ενώ εμφυτεύονται πλέον και σε χέρια ανθρώπων, ειδικά υπαλλήλων μεγάλων εταιρειών.

 

Kάντε μας like στο https://www.facebook.com/ELNEWSGR/

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...