• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εφιαλτικό μέτρο: Έρχεται νέα μορφή συναλλαγών- Ένα βήμα πριν το «χάραγμα»; (ΒΙΝΤΕΟ)

Εφιαλτικό μέτρο: Έρχεται νέα μορφή συναλλαγών- Ένα βήμα πριν το «χάραγμα»; (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάποτε θα έλεγαν «γραφικότητες», τώρα όμως;

Πως θα σας φαινότανε, να μην χρειαζόταν κάθε φορά που αγοράζετε κάτι να πληρώνετε με μετρητά ή με τραπεζική κάρτα; Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να μην χρειάζεστε κάποιο μέσο για να εκτελέσετε την πληρωμή σας;

Το σύστημα αυτό υπάρχει και άρχισε να εφαρμόζεται -που αλλού- στην Κίνα. Μάλιστα «έπεσαν» πολλά χρήματα για να προωθηθεί σταδιακά η εν λόγω τεχνολογία σε όλη τη χώρα. Δεν μιλάμε για τεχνολογία που περιλαμβάνει κάποιο τσιπάκι στην παρούσα φάση, μιλάμε όμως για το στάδιο που προηγείται αυτού.

Σε μια χώρα όπου οι πληρωμές μέσω των κινητών τηλεφώνων είναι ήδη καθημερινό φαινόμενο, πλέον οι πελάτες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους απλά με το να στέκονται στα ειδικά POS μηχανήματα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κάμερες. Φυσικά πριν από αυτό, πρέπει να συνδέσουν μια εικόνα του προσώπου τους με ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών ή κάποιο τραπεζικό λογαριασμό.

«Δεν χρειάζεται καν να κουβαλάω μαζί το κινητό μου, μπορώ να βγαίνω έξω και να ψωνίζω χωρίς να πρέπει να κουβαλάω κάτι μαζί μου», λέει ο Bo Hu.

«Αυτό δεν ήταν δυνατό ούτε στο στάδιο της πληρωμής μέσω κινητού – μόνο με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πληρωμή χωρίς τίποτα άλλο», εξηγεί.

Υπάρχουν όμως και οι φωνές που αντιδρούν σε αυτό το εφιαλτικό μέτρο.

«Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος … ότι το κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για δικούς τους σκοπούς, όπως η παρακολούθηση, η παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων, ο κοινωνικός έλεγχος…», λέει ο Adam Ni, ερευνητής της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.”

Αυτή είναι σίγουρα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της συλλογής δεδομένων αναγνώρισης προσώπου και της χρήσης τους. Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, πολλοί καταναλωτές φαίνεται ότι δεν έχουν ενοχληθεί από την πληρωμή μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στο δρόμο.

Η Alipay – ο «οικονομικός βραχίονας» του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba – έχει πρωτοστατήσει στην εγκαθίδρυση τέτοιων συσκευών ήδη σε 100 πόλεις της Κίνας. Προβλέπεται μάλιστα πως θα δαπανήσει τρία δισεκατομμύρια γουάν (420 εκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα τριών ετών για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε όλη τη χώρα.

Η εταιρεία, για να πείσει τους πολίτες να κάνουν χρήση της τεχνολογίας πληρωμών προσώπου, δίνει ως κίνητρο επιδοτήσεις και ανταμοιβές bonus για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα».

Στο «αυτόματο» σουπερμάρκετ IFuree της Τιαντζίν, μια κάμερα σαρώνει τα πρόσωπα εκείνων που εισέρχονται στο κατάστημα και στη συνέχεια μια άλλη σάρωση γίνεται κατά το check-out.

«Είναι βολικό γιατί μπορείτε να αγοράσετε τα πράγματα πολύ γρήγορα», λέει ο συνταξιούχος Zhang Liming μετά από πληρωμή με την εν λόγω τεχνολογία

«Δεν χρειάζεται να περιμένετε την πληρωμή όπως στο παραδοσιακό σούπερ μάρκετ, πράγμα που είναι πολύ ενοχλητικό», προσθέτει.

Ωστόσο μια έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως το να σαρώνουν τα πρόσωπά τους για να εκτελούν τις πληρωμές τους, τους έκανε να αισθάνονται «άσχημα».

Βλέπετε που το πάνε; Πρώτα κατάργησαν τα μετρητά, κατόπιν έφεραν τις πληρωμές μέσω κινητών και τώρα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα που είναι η πληρωμή μέσω του προσώπου. Και μετά; Μήπως θα προτείνουν ως λύση το «χάραγμα», με πρόσχημα την απόλυτη ασφάλεια;

Κάποτε όλα αυτά θεωρούνταν γραφικότητες, τώρα που τα ζούμε όμως;
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί κάποιοι στο Χονγκ Κονγκ διαδηλώνουν μέρα-νύχτα; Γιατί δεν θέλουν να ζήσουν μέσα σε ένα τέτοιο κόσμο.

Άραγε αν ένα τέτοιο μέτρο έρθει στη χώρα μας, θα υπάρξει κάποια αντίδραση ή μήπως θα πανηγυρίζουμε για την…πρόοδο;

Τα σχόλια δικά σας

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •