Διάγνωση από απόσταση με μικροτσίπ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston στο Μπέρμπινγχαμ στη Βρετανία ανέπτυξαν μια συσκευή η οποία χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ μπορεί να κάνει διαγνώσεις εύκολα, γρήγορα και, κυρίως, ανώδυνα.

Η συσκευή, η οποία αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει πρέπει να συνδέεται με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορεί να κάνει διάγνωση καρκίνου του δέρματος αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η συσκευή κάνει μετρήσεις της ροής του αίματος, των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα ενώ μπορεί να εξετάζει τον μεταβολισμό των κυττάρων. Η συσκευή δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο της πόλης Νταντί στη Σκωτία και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ομάδα που τη δημιούργησε έκανε γνωστό ότι συνεχίζει την προσπάθεια ώστε η συσκευή να… απαγκιστρωθεί από το PC και να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ενώ επίσης να μην έχει μόνο ιατρικές αλλά και κάποιες άλλες εφαρμογές.

Ονομάζεται Welbi, μοιάζει με συσκευή GPS και θυμίζει και αυτή το Tricorder. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα το οποίο μπορεί να ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες όσων βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένο. Κάνοντας χρήση ραδιοκυμάτων χαμηλής ισχύος, η συσκευή παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνευστική λειτουργία και άλλα ιατρικά δεδομένα όσων βρίσκονται εντός του βεληνεκούς της.

Οι μετρήσεις εμφανίζονται στην οθόνη της αλλά ταυτόχρονα αποστέλλονται σε ένα «νέφος» (ψηφιακοί χώροι αποθήκευσης δεδομένων στο Internet) έτσι ώστε να έχουν άμεσα πρόσβαση σε αυτές οι γιατροί αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στόχος όσων τη δημιούργησαν είναι να βοηθήσουν στην παρακολούθηση ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνα τους.

Μόνο αυτό;

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...