• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αλλάζουν τα πάντα στα ταξίδια; Πρόταση-«βόμβα» από την Κίνα με αφορμή τον κορωνοϊό

Αλλάζουν τα πάντα στα ταξίδια; Πρόταση-«βόμβα» από την Κίνα με αφορμή τον κορωνοϊό

Δίνουν τη «λύση» σε άλλο ένα κατασκευασμένο «πρόβλημα».

Ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα που τον συνοδεύουν έχουν καταστήσει απαγορευτικό σχεδόν οποιοδήποτε ταξίδι.

Στις χώρες μάλιστα όπου εφαρμόζονται αυστηρά lockdowns (βλ.Ελλάδα) οι μετακινήσεις απαγορεύονται εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ακόμη όμως και σε αυτές τις εξαιρέσεις, οι άνθρωποι εκπαιδεύονται μέσω SMS ή εγγράφως να δίνουν αναφορά στην εκάστοτε αρχή για το πως, γιατί και που.

Την ίδια ώρα, ακόμα και οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, ζητώντας στήριξη από όλα τα κράτη, αφού κανείς, εδώ και μήνες, δεν ταξιδεύει.

Τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί και σε ό,τι αφορά την διακίνηση αγαθών, όπου τα lockdowns είτε καθυστερούν την παράδοση διαφόρων αγαθών είτε καθιστούν απαγορευτική την παραγωγή τους.

Η….«λύση» του barcode

Στα παραπάνω λοιπόν προβλήματα, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, πρότεινε περιχαρής τη χρήση ενός παγκόσμιου συστήματος κωδικών QR, με το οποίο θα επιτρέπεται η αδιάκοπη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τον κορωνοϊό.

Ο ίδιος, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής των G20, υποστήριξε την….ιδέα του, σημειώνοντας πως ο νέος παγκόσμιος μηχανισμός θα περιλαμβάνει έξυπνα συστήματα για την αναγνώριση των πιστοποιητικών υγείας του κάθε επίδοξου ταξιδιώτη.

Πιο συγκεκριμένα:

«Την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε τον ιό, πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας και της αλυσίδας προμηθειών. Οι χώρες έχουν διαφορετικούς κανόνες καραντίνας και εισόδου για ξένους επιβάτες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διασυνοριακή μεταφορά. Η Κίνα έχει προτείνει ένα παγκόσμιο μηχανισμό μιας κοινής αποδεκτής διαδικασίας πιστοποιητικών υγείας βασισμένων σε ελέγχους νουκλεϊκού οξέος και σε μορφή κωδικών QR. Ελπίζουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες θα αποδεχτούν το μηχανισμό αυτό».

Επί της ουσίας, η κινέζικη πρόταση μιλάει για barcodes που θα περιέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του κάθε πολίτη, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούν εύκολα να «διαβαστούν» από ορισμένες έξυπνες συσκευές (π.χ. smartphones).

Αυτό που όμως πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι στην Κίνα αυτό στο σύστημα με τους κωδικούς QR είναι ήδη υποχρεωτικό από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού.

Όταν επομένως ο κωδικός είναι «πράσινος», τότε αυτό σημαίνει πως ο εκάστοτε πολίτης θα μπορεί να ταξιδέψει.

Σε αντίθετη περίπτωση θα «τσακώνεται» για τους απαραίτητους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας.