ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ η ιδιωτική μετακίνηση! Ξεχάστε τα ΙΧ, έρχονται τα ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ αυτοκίνητα και ο συν-επιβατισμός – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Λιακόπουλος τα έλεγε εδώ και χρόνια! Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα τα ΒΙΝΤΕΟ

Νέοι όροι έρχονται να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας, αντικαθιστώντας την έννοια της “ιδιωτικής μετακίνησης” και της ιδιοκτησίας!

Στους ρυθμούς Ατζέντας 2030 κινούνται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, «καλωσορίζοντάς» μας δυναμικά στην εποχή των «βιώσιμων μετακινήσεων».

Πιο συγκεκριμένα σε σημερινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων διαβάζουμε τα εξής:


Στο μέλλον, μαζί με την αυτόνομη οδήγηση θα αναπτυχθούν το car sharing (διαμοιρασμός αυτοκινήτων), τα κοινόχρηστα έξυπνα αυτοκίνητα και οι μαγνητικοί δρόμοι. Νέες πτυχές που θα παίξουν σημαντικό ρόλο πολλά χρόνια αργότερα στον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θα αλλάξει μορφή και θα δραστηριοποιείται περισσότερο στην τυποποίηση των τεχνολογιών.

Είναι πιθανό η ιδιοκτησία ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου να αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, που θα το χρησιμοποιεί μόνο λίγες ημέρες της εβδομάδας για να ξεφύγει από την καθημερινότητα.

Το μεγάλο μέρος των μετακινήσεων θα γίνεται με car sharing, με στόλους που θα περιλαμβάνουν ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στη μεταφορά των εμπορευμάτων, που σήμερα, ήδη, γίνονται δοκιμές ημιαυτόνομων φορτηγών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που μπαίνουν στη λογική της παροχής προσωποποιημένων υπηρεσιών, με το Car Sharing να βρίσκεται στη διαδικασία πιλοτικής λειτουργίας. Μέσα από αυτήν την εφαρμογή, βασικός στόχος είναι η παροχή εύκολων λύσεων μετακίνησης για όλους μέσα στην πόλη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου, καθώς και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αθήνας.

.

Ο διαμοιρασμός των αυτοκινήτων και ο συν-επιβατισμός έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα και “περπατάνε” δειλά-δειλά και στη χώρα μας και μάλιστα με κρατική “βούλα”!

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα ενσωματωθούν στο σύστημα μεταφορών υπηρεσίες όπως ο διαμοιρασμός αυτοκινήτων και ο συνεπιβατισμός.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζεται να ενσωματώσει στο σύστημα μεταφορών υπηρεσίες όπως το car sharing (διαμοιρασμός αυτοκινήτων) ή το carpooling (συνεπιβατισμός) επισημαίνοντας πως με αυτές τις νέες υπηρεσίες περνάμε στην «οικονομία της πλατφόρμας» στον τομέα των Μεταφορών.

Το νέο μοντέλο στην αυτοκίνηση πρόκειται να γίνει «μόδα» αλλά και αναγκαιότητα, αφού με τους ληστρικούς «πράσινους φόρους» και τις απαγορεύσεις (βλ. δακτύλιος) όλο και περισσότεροι θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ και ΜΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ η κατοχή τους.

Όλα τα παραπάνω έρχονται «πακέτο» με τον 1ο εθνικό κλιματικό νόμο, ο οποίος θα έρθει για να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή εκείνων που εξακολουθούν να «κατέχουν».

Κανενός είδους ιδιοκτησία ωστόσο δεν προβλέπεται για κανέναν μέχρι τουλάχιστον το 2030:

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί