Μετά την εκστρατεία για μηδέν αδέσποτα φέρνουν κι αυτό: Παρουσιάζουν μελέτες για έκρηξη επιθετικότητας από… κουτάβια

Σύμφωνα με έρευνα κτηνιάτρων στη Βρετανία, παρουσιάζεται «εξαιρετικά ανησυχητική» αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς των σκύλων, μετά τα lockdown

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα οι μισοί κτηνίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναφέρει αύξηση του αριθμού των πελατών που ανησυχούν για την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά των σκύλων τους τους τελευταίους 12 μήνες.

Ενώ οι κτηνίατροι στην έρευνα ήταν συχνά αβέβαιοι για την ακριβή ηλικία των σκύλων που εμπλέκονταν, σε περιπτώσεις όπου η ηλικία ήταν γνωστή, το 87 τοις εκατό των σκύλων πιστεύεται ότι ήταν κάτω των τριών ετών.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (24 τοις εκατό) των κτηνιάτρων ανέφερε επίσης αύξηση στον αριθμό των κατοικίδιων που είχαν περιθάλψει τους τελευταίους 12 μήνες και τα οποία τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικής συμπεριφοράς των σκύλων.

Η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση, που ανέθεσε την έρευνα, είπε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα κουτάβια που αγοράστηκαν λόγω του lockdown το 2020-2021.

Υπολογίζεται ότι 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησαν κατοικίδιο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, με το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν σκύλο να αυξάνεται σε σύγκριση με τις αρχές του 2020.

Μελέτη του 2022 που χρηματοδοτήθηκε από το Animal Welfare Foundation

Μια μελέτη του Royal Veterinary College του 2022, που χρηματοδοτήθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα της BVA, το Animal Welfare Foundation, προέβλεψε τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς σε ορισμένα κουτάβια πανδημίας που αγοράστηκαν το 2020.

Η Ανώτερη Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης Τζάστιν Σότον δήλωσε: «Αν και αυτά τα νέα στατιστικά στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, δεν είναι απροσδόκητα. 

«Οι κτηνίατροι και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα ζώα έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας των κουταβιών, όταν οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή εκπαίδευση και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης που είναι τόσο σημαντικές για την ανάπτυξη τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Κτηνίατροι συμπεριφοράς

«Στη Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση, παροτρύνουμε τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που ανησυχούν για τη συμπεριφορά του σκύλου τους να μιλήσουν με έναν κτηνίατρο, ο οποίος θα μπορεί να ελέγξει για τυχόν υποκείμενα ιατρικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλούν προβλήματα, να δώσει συμβουλές και να παραπέμψουν σε διαπιστευμένο ABTC κτηνίατρος συμπεριφοράς

«Μην καθυστερείτε να αναζητήσετε βοήθεια, καθώς η κακή συμπεριφορά μπορεί να επιδεινωθεί και μπορεί να γίνει πιο δύσκολη η αντιμετώπιση καθώς ωριμάζει ένας σκύλος.

«Επίσης, συνεχίζουμε να προτρέπουμε τη σημασία του να κάνετε πάντα σωστή έρευνα και να χρησιμοποιείτε το Puppy Contract για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα υγιές κουτάβι από μια υπεύθυνη πηγή. 

«Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας έχει πολλές θετικές ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση με ανθρώπους όλων των ηλικιών, άλλα ζώα, διαφορετικά περιβάλλοντα, διάφορους θορύβους και καθημερινές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στο κτηνιατρείο σας».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί