Μετά τα self-tests έρχεται άλλη μία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Η κάρτα εργασίας θα είναι το ψηφιακό μάτι στις επιχειρήσεις»

Το νομοσχέδιο για την 4ήμερη εργασία φέρνει μαζί του και την ψηφιακή κάρτα.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε ερωτήσεις που προκύπτουν για το νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά.

«Έχουμε να κάνουμε με μια αντιπολίτευση η οποία συνειδητά ψεύδεται, είναι πρωταθλήτρια των fake news και διαστρεβλώνει το περιεχόμενο όλων των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και γι’αυτό τη βλέπεται εκεί που είναι κολλημένη δημοσκοπικά», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί κατάργησης του 8ώρου.

Δεν άργησε ωστόσο να αναφερθεί και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, μία…μεταρρύθμιση που ακούγεται εδώ και χρόνια και θα καταγράφει όλες τις ενέργειες-κινήσεις των εργαζομένων:

«Είναι ένας μηχανισμός ηλεκτρονικός με τον οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να έχει τις εγγυήσεις για την τήρηση ωραρίου. Θα καταγράφονται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες του και δεν θα υπάρχει μαύρη εργασία, ενώ θα προστατεύονται και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι σε άλλους που κάνουν κόλπα», υπογράμμισε.

Όπως είπε θα είναι αυτόματος μηχανισμός που θα εποπτεύει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας. «Θα ξεκινήσουμε από μεγάλες επιχειρήσεις- βιομηχανίες και τράπεζες- και θα πάμε με ταχύτητα στις υπόλοιπες.

Αυτοί που έχουν να φοβούνται από αυτή τη διάταξη είναι μόνο οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές», συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κράτησε τον νόμο και τώρα λέει ότι αυτός ο νόμος καταργεί το 8ωρο, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το 8ωρο και δεν το καταλάβαμε; Είναι κωμικοτραγική αντιπολίτευση αυτό που κάνουν, δεν έχουν χαλινάρι σε αυτά που λένε.

«Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής διότι μπορεί να θέλει να μην κάθεται όσο προβλέπεται από την άδεια αλλά να αποταμιεύει χρόνο για την οικογένεια του. Θα του τον δίνουν τον χρόνο και θα πουν ένα τραγούδι. Με αυτό το νόμο δίνεται η δυνατότητα αν το θέλει ο εργαζόμενος και δεν υπάρχουν και συνδικάτα, ο ίδιος να ζητάει κατόπιν αιτήματος του από τον εργοδότη και αν το αποδέχεται ο εργοδότης.Δεν είναι δώρο ούτε σε εργοδότηούτε σε εργαζόμενος. Είναι μια δυνατότητα επιπλέον», σημείωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις υπερωρίες ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυξάνουμε τον αριθμό τους και ελέγχουμε αν πληρώνονται με την ψηφιακή κάρτα».

«Τόσο κακό είναι να τους εξασφαλίσουμε 4ημερη εβδομάδα εργασίας σε αυτούς που το θέλουν και συμφωνούν με εργοδότες και πρέπει εμείς από το πολιτικό σύστημα να τους αναγκάσουμε σε πενθήμερη εργασία; Είναι τόσο προοδευτική αυτή η αντίληψη ή κάποιοι υποστηρίζουν αραχνιασμένα δόγματα του ’50 και του ’60 και δεν βλέπουν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.

Η βασική μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αφορά τη ψηφιακή κάρτα που θα είναι ουσιαστικά το “ψηφιακό μάτι” προστασίας των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Ως το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα δεν είμαστε αφελείς βάζοντας τους εργαζομένους απέναντί μας».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί