• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μέρκελ: Υπερασπίζεται την απόφαση για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία

Μέρκελ: Υπερασπίζεται την απόφαση για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία

Tην απόφασή της για την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και αν αυτό καθιστά δυσκολότερη την απεξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, υπερασπίστηκε η Άγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει επίσης ότι είναι αντίθετη με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμης».

«Είναι φυσικά αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε την πολύ φιλόδοξη και δύσκολη αποστολή της ολοκλήρωσης της ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμό με την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας», δηλώνει η Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει από την καγκελαρία μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι αυτό θα έχει αξία για την χώρα μας αν το κάνουμε σωστά», πρόσθεσε.

Η Άγκελα Μέρκελ, στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια, πίεσε για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στην Γερμανία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η πλειονότητα των Γερμανών συμφωνεί με την απόφαση αυτή, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αύξησε την εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα, εμποδίζοντάς την να εκπληρώσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 τον περασμένο χρόνο. Συνέβαλε επίσης στη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Εξάλλου, η Μέρκελ έχει κατηγορηθεί ότι δεν επένδυσε αρκετά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αν και η κυβέρνησή της πίεσε για την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2038.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού θέλουν να κατεβάσουν τον χρονικό στόχο στο 2030.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προωθεί σχέδιο ταξινόμησης δραστηριοτήτων που πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια ώστε να δικαιούνται χρηματοδότησης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού βιώσιμου επενδυτικού προγράμματος.

Η Αγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο σχέδιο, αλλά αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την υποστήριξη 19 άλλων μελών της ΕΕ προς την γερμανική θέση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters τον Μάρτιο, οι ειδικοί ετοιμάζονται να χαρακτηρίσουν βιώσιμη την πυρηνική ενέργεια διότι έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Είναι δύσκολο να σταματήσει η διαδικασία καθαυτή από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδιο», λέει.

«Εμείς στην Γερμανία πιστεύουμε – με διακομματική συναίνεση – ότι η πυρηνική ενέργεια δεν θα πρέπει να χαρακτηρισθεί “καθαρή” όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια», επέμεινε.

«Για την Γαλλία, για παράδειγμα, είναι μία τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να χαρακτηρισθεί τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης», δηλώνει η Αγγελα Μέρκελ.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.