Μεγάλο χτύπημα στις τσέπες πολιτών και επιχειρήσεων! Κάλεσμα στους πολιτικούς να εφαρμοστεί, vid

Τι είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Πρόσφατα η Διευθύνουσα Σύμβουλος Kristalina Georgieva σε συνομιλία με την Gillian Tett, καθηγητή του King’s College, μίλησε σχετικά με το μέλλον των οικονομικών και τον επαναπροσδιορισμό των δυνατοτήτων για τις μελλοντικές γενιές.

Είπε πως θα ήταν «θαυμάσιο» να επιβληθεί σε όλους ο φόρος άνθρακα αλλά επειδή αυτό δεν γίνεται άμεσα, να σχηματιστεί μία τέντα (ομπρέλα εννοούσε) κάτω από την οποία θα ρυθμιστεί μία τιμή άνθρακα (εκπομπών υποτιθέμενων βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων ήθελε να πει) , με βάση την οποία θα λειτουργούν τα πάντα και όλοι θα προσαρμόζονται σε αυτή αλλιώς θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους! Αυτό φυσικά θα «γονατίσει» ακόμα περισσότερους πολίτες και επιχειρήσει στον δρόμο που οδηγεί, κατά πολλούς, στην πράσινη από-ανάπτυξη!

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας κάλεσμα στους απανταχού πολιτικούς να συμφωνήσουν μαζί της πέρα από τα βλέμματα της κοινής γνώμης:

«Σχετικά με την τιμή του άνθρακα, ξέρετε, το σκεφτόμουν αυτό! Είμαι οικονομολόγος του περιβάλλοντος, έκανα το διδακτορικό μου πάνω στην περιβαλλοντική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερεύνησα το εμπόριο θειαφιού που επινοήθηκε τότε.

Πιστεύω ακράδαντα πως τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα μπορούν να μας ωθήσουν πολύ πιο γρήγορα κι η τιμή του άνθρακα είναι το κατάλληλο (κίνητρο).

Θα ήταν θαυμάσιο αν μπορούσαμε να πάρουμε φόρο άνθρακα από παντού σήμερα!!! Κι έπειτα συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί… Αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να αποδεχθούμε να οικοδομήσουμε μια τεράστια τέντα, υπό την οποία αποδεχόμαστε κάθε πολιτικά, εγχώρια βιώσιμη μορφή τιμής άνθρακα. Μπορεί να είναι φόρος, μπορεί να είναι συναλλαγή, μπορεί ακόμη να είναι ρυθμιστική συμφωνία. Υπό τον όρο ότι μετακυλίει το κόστος στους παραγωγούς και στους καταναλωτές σταδιακά μέχρι το κατάλληλο επίπεδο…

Κάθε υπεύθυνος επιχειρηματίας με τον οποίο έχω μιλήσει σχετικά με αυτό το θέμα θα έλεγε: “Παρακαλώ, δώστε μου την πορεία της τιμής του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου κι εγώ θα προσαρμόσω την επιχείρησή μου.” Συνεπώς, οι πολιτικοί πρέπει να σφίξουν τα λουριά τους και να μπουν κάτω από την τέντα (ομπρέλα) μου (σ.σ. Να συμφωνήσουν μαζί μου εκεί μέσα πέρα από άλλα βλέμματα)!!!!!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί