• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με εντολή προέδρου, η Βραζιλία κρύβει τα πραγματικά στοιχεία θανάτων από κορωνοϊό

Με εντολή προέδρου, η Βραζιλία κρύβει τα πραγματικά στοιχεία θανάτων από κορωνοϊό

Μεγάλο κύμα αντιδράσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής

Χθες, Κυριακή (07.06.2020), για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας δεν έδωσε τον ημερήσιο απολογισμό νεκρών και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, παρά μόνο συνολικό απολογισμό.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως στη Βραζιλία μετράει 37.312 νεκρούς κι έχει καταγράψει 685.427 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό. Το Σάββατο η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραφε 35.930 θανάτους επί συνόλου 672.846 κρουσμάτων μόλυνσης.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι το να μην ανακοινώνονται οι ημερήσιοι θάνατοι και τα κρούσματα ήταν εντολή του προέδρου της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο Αλμπέρτο Μπελτράμε, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των υπουργών Υγείας είπε σε αυστηρό τόνο: «Η αυταρχική, απάνθρωπη, ανήθικη προσπάθεια να κάνει αόρατους τους νεκρούς, δεν θα πετύχει. Εμείς και η κοινωνία της Βραζιλίας δεν θα τους ξεχάσουμε, αλλά ούτε και την τραγωδία που πλήττει το έθνος μας».

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι αριθμοί που δίνει το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του προέδρου

Χθες Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στο Σαν Πάουλου και στην Μπραζίλια για να διαδηλώσουν υπέρ και κατά του ακροδεξιού προέδρου. Ο Μπολσονάρου δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο Σαν Πάουλου, με πλακάτ και πανό που ανέγραφαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας, εναντίον του ρατσισμού και της πολιτικής του προέδρου. Πολλοί διαδηλωτές φόραγαν μαύρα ρούχα και μαύρες μάσκες, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γκαμπριέλα Βιτόρια, 18 ετών, η οποία δεν είχε κατέβει ποτέ πριν στον δρόμο να διαδηλώσει, είπε πως κινητοποιήθηκε διότι «ο Μπολσονάρου είναι εναντίον όλων». «Δεν θέλει τους μαύρους, τους γκέι, τις γυναίκες, δεν λογαριάζει παρά μόνο τους πλούσιους. Βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας και θέλει να ανοίξουν τα πάντα, χωρίς να βλέπει τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών», κατήγγειλε.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για να βοηθηθούν οι κοινότητες της περιφέρειας, που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού», τόνισε η Γιουσάρα Μπάσου, εκπρόσωπος των άστεγων εργαζομένων (MTST), που είχε καλέσει στην κινητοποίηση.

Στη λεωφόρο Παουλίστα, περίπου 6 χιλιόμετρα από εκεί, περίπου πενήντα άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί, ανεμίζοντας σημαίες της Βραζιλίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Ζαΐχ Μπολσονάρου και να απαιτήσουν να πάρουν τέλος τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι τοπικές αρχές για να φρενάρουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η ασθένεια υπάρχει, αλλά δεν είναι όπως μας τα λένε. Είναι καιρός να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα», είπε διαδηλώτρια που υποστηρίζει τον πρόεδρο, αρνούμενη να δώσει το όνομά της.

Οι πολιτειακές αρχές απαίτησαν οι κινητοποιήσεις να οργανωθούν σε απόσταση η μία από την άλλη, ώστε να αποφευχθούν νέα επεισόδια, όπως αυτά της περασμένης Κυριακής ανάμεσα σε οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων που έκαναν πορεία «εναντίον του φασισμού» και υποστηρικτών του προέδρου, που διαδήλωναν εναντίον των μέτρων περιορισμού.

Στην Μπραζίλια, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία χθες το πρωί εναντίον του αρχηγού του κράτους.

«Όλοι υπέρ της δημοκρατίας», «εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού», έγραφαν τα πλακάτ και τα πανό. «Πίσω φασίστα, κάνε πίσω, η λαϊκή εξουσία είναι στους δρόμους», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Παράλληλα, μικρότερο πλήθος διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο συμμετείχε σε άλλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα.

Οι οπαδοί του ακροδεξιού προέδρου, ο οποίος υποβαθμίζει την πανδημία του COVID-19, το έχουν συνήθεια τελευταία να διαδηλώνουν τα Σαββατοκύριακα, παρόντος σχεδόν πάντα του αρχηγού του κράτους, για να απαιτήσουν να αρθούν τα μέτρα και να καταφερθούν εναντίον μελών του Κογκρέσου, αλλά και εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου.


Με πληροφορίες από Guardian/photo unsplash