Μακρόν: “Επαναβιομηχανοποίηση για χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης και του κοινωνικού μοντέλου”

Έδιωξαν τις βιομηχανίες και τώρα θέλουν να τις φέρουν πίσω στις ευρωπαϊκές χώρες για να χρηματοδοτήσουν λένε την πράσινη Ατζέντα.

«Οταν η βιομηχανία φθίνει η χώρα καθίσταται ανίκανη να παράξει πλούτο και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της» αναφέρει σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Challenges ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «επί 30 χρόνια ήμασταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν κατάφερε να νικήσει στη μάχη με τη μαζική ανεργία, που είχε τόσες δυσκολίες με τα δημόσια ελλείμματα και το εξωτερικό εμπόριο».

«Η επαναβιομηχάνιση ισοδυναμεί με τη δημιουργία αγοραστικής δύναμης, με τη χρηματοδότηση του κοινωνικού μας μοντέλου, με το να βρούμε λύσεις στην οικολογική μετάβαση, με το να δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας, με το να προσελκύσουμε την καινοτομία και τις δεξιότητες σε όλους τους τομείς, να μειώσουμε το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου και, ασφαλώς, να βάλουμε τέλος στην υποβάθμιση της υπαίθρου» επισημαίνει ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξηγεί ακόμη ότι η στρατηγική επαναβιομηχάνισης έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχουν ήδη “τα αποτελέσματα της συνεκτικής οικονομικής πολιτικής” που ακολουθείται. “Ακούμε συχνά να λέγεται ότι πρέπει να έχουμε επαναβιομηχάνιση και, παράλληλα, να φορολογήσουμε τους πλούσιους. Όταν όμως φορολογούμε το κεφάλαιο, το κεφάλαιο φεύγει. Πρόκειται για έναν γαλλικό παραλογισμό!” λέει ο Εμανουέλ Μακρον.

Απέναντι στις ΗΠΑ και σε ένα κόσμο που συνεχώς επιταχύνεται, ο πρόεδρος Maκρόν θεωρεί ότι “πρέπει να συνεχίσουμε με μεγάλη ταχύτητα επενδύοντας στην έρευνα, στις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες όπως η κβαντική, ο κυβερνοχώρος και η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και σε καθαρές τεχνολογίες, όπως είναι η πυρηνική ενέργεια.

Σε ερώτηση για τα κοινωνικά κινήματα ενάντια σε μεταρρυθμίσεις, πρωτίστως δε του συνταξιοδοτικού, ο Γάλλος πρόεδρος απαντά: “Δεν μπορούμε να είμαστε η χώρα με το πιο γενναιόδωρο κοινωνικό μοντέλο, με τα πιο σοβαρά ελλείμματα και με την μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση.Όσοι το υποστηρίζουν ουσιαστικά αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Κι έχουν μια βαριά ευθύνη διότι έτσι προετοιμάζουν το έδαφος για την άνοδο των άκρων στην εξουσία. Δύο φορές αντιμετώπισα την ακροδεξιά στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών. Εξήγησα το 2017 ότι “αυτό που προτείνετε για το ευρώ δεν μπορεί να γίνει” και το 2022 ότι “αυτό που προτείνετε για την αγοραστική δύναμη είναι ανέφικτο”. Είχα ως βάση την πραγματικότητα και πάνω σε αυτήν οικοδόμησα μια ιδέα. Δεν μπορεί να υπάρξει γαλλική πολιτική όταν δεν μιλάμε επί του πραγματικού”, καταλήγει ο Γάλλος πρόεδρος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί