Ως προς τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως καταγράφηκαν:
542 κρούσματα στην Αττική
595 στη Θεσσαλονίκη
108 στη Ροδόπη
106 στη Λάρισα
78 στην Πέλλα
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα η πανδημία στην Ελλάδα κατέγραψε εκθετική αύξηση.
Στην Αττική η αύξηση του ιού ήταν 30% μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ στη Θεσσαλονίκη ανά μονάδα πληθυσμού έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική.
Παρότι στις αρχές του Οκτωβρίου το RT ήταν κάτω από 1%, στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου ξεπέρασε το 1% σημειώνοντας μεγάλη αύξηση.
Όπως είπε, η ηλιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι οι ηλικίες 19-39.
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως αυτή η εκτόξευση των κρουσμάτων προκλήθηκε από την περιστασιακή κοινωνική συνεύρεση από ανοιχτό σε κλειστό χώρο που συμβαίνει περισσότερο τη νύχτα όταν η θερμοκρασία πέφτει.
Όπως σημείωσε, η μετάδοση από φορέα που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο, είναι 10 φορές μεγαλύτερη από κάποιον που φορά.
Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους μικρούς χώρους, να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, να περιοριστούμε στην «κοινωνική φούσκα» μας.
Από Sputnik









