ΛΕΥΚΟ-ΜΑΥΡΟ: Η απόφαση του Έλον Μασκ διχάζει τον Αμερικανικό πολιτικό κόσμο

Οι δυο πόλοι εξουσίας πάνω στον πλανήτη είναι εμφανές πλέον ότι έρχονται αντιμέτωποι και στο πεδίο της έκφρασης και του ελέγχου της πληροφορίας. Φυσικά πάντα για το καλό μας...

Ανακούφιση στην αριστερά και απογοήτευση στη δεξιά στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Έλον Μασκ να εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξαγοράσει το Τwitter

Θα έσωζε την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τη δεξιά, θα έδινε βήμα στον λόγο μίσους σύμφωνα με την αριστερά, αλλά τελικά δεν θα κάνει τίποτα από τα δύο: η απόφαση του Έλον Μασκ να αποσύρει την προσφορά του για την εξαγορά του Twitter διχάζει τον αμερικανικό πολιτικό κόσμο.

Τα τσιράκια και των δυο πόλων εξουσίας πάνω στον πλανήτη ξεσπάθωσαν με τις δηλώσεις τους.

«Η συμφωνία για το Twitter πέθανε, ζήτω το “Truth”», έγραψε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει ιδρύσει ο ίδιος μέσω του οποίου εκφράζεται μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter.

Ο Μασκ είχε δηλώσει τον Μάιο ότι θα επέτρεπε στον Τραμπ να επιστρέψει στο Twitter, εφόσον το εξαγόραζε, καθώς σκεφτόταν γενικά να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που ώθησε μέρος της δεξιάς στις ΗΠΑ να αντιμετωπίζει θετικά την πρόθεσή του.

Αντίθετα η προοπτική να θέσει υπό τον έλεγχό του το Twitter αυτός ο επιχειρηματίας είχε προκαλέσει την ανησυχία της αριστεράς, η οποία πλέον εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφασή του να βάλει τέλος στη συμφωνία να εξαγοράσει το μέσο προς 44 δισεκ. δολάρια.

Είναι μια «καλοδεχούμενη εξέλιξη για τις γυναίκες, τους έγχρωμους και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+», αντέδρασε η φεμινιστική οργάνωση UltraViolet, η οποία φοβόταν ότι ένα Twitter υπό τον έλεγχο του Μασκ «θα απελευθέρωνε ένα κύμα μίσους».

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν ειρωνεύτηκε «τον δύσκολα ελεγχόμενο αυθορμητισμό» του Μασκ, συγκρίνοντάς τον με τον παραιτηθέντα Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Εδώ και εβδομάδες διάφορες δηλώσεις του Μασκ άφηναν να διαφανεί το ενδεχόμενο μη οριστικοποίησης της συμφωνίας που υπέγραψε στις 25 Απριλίου για την εξαγορά του Twitter. H ανακοίνωση της υπαναχώρησής του την Παρασκευή άνοιξε τον δρόμο για μια μακρά δικαστική μάχη.

«Καπρίτσια»

Όλη αυτή η ιστορία δείχνει ότι «το οικοσύστημά μας της ενημέρωσης, της ασφάλειας και της δημοκρατίας δεν θα πρέπει να είναι ευάλωτο στα καπρίτσια δισεκατομμυριούχων που δεν λογοδοτούν σε κανέναν», εκτίμησε η Νικόλ Γκιλ εκτελεστική διευθύντρια του Accountable Tech.

Η οργάνωση αυτή, η οποία μάχεται προκειμένου να λογοδοτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις του διαδικτύου, είχε ξεκινήσει μαζί με άλλες στις αρχές Ιουνίου πρωτοβουλία με στόχο να εμποδίσει την εξαγορά του Twitter. Μαζί «κατέδειξαν ότι ο Έλον Μασκ, εξαγοράζοντας το Twitter, ήθελε απλώς να υπερασπιστεί τη δεξιά του ιδεολογία», πρόσθεσε η UltraViolet.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του πρώην προέδρου, εκτίμησε ότι «είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η λογοκρισία που ασκούν (σ.σ. το Twitter και το Facebook), όποια κι αν είναι, θα δεκαπλασιαστεί», όπως έγραψε στο Truth.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει εκεί πλέον ελευθερία σκέψης ή έκφρασης», πρόσθεσε.

«Η γιορτή τελείωσε. Οι διώξεις έρχονται», εκτίμησε από την πλευρά του ο συντηρητικός πολιτικός αναλυτής Ντέιβ Ρούμπιν, σχολιάζοντας ότι το ενδεχόμενο εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ ήταν «η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε κάτι από τον εφιάλτη» των GAFΑ, των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου: Google, Apple, Facebook, Amazon.

με πληροφορίες amna/ photo unsplash

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί