• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λέσβος: Στο Εφετείο παραπέμφθηκε η δίκη των 24 εθελοντών για την υπόθεση έρευνας και διάσωσης “μεταναστών”-Κατηγορούνται για κατασκοπεία

Λέσβος: Στο Εφετείο παραπέμφθηκε η δίκη των 24 εθελοντών για την υπόθεση έρευνας και διάσωσης “μεταναστών”-Κατηγορούνται για κατασκοπεία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη δίκη ως «τη μεγαλύτερη περίπτωση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

το Εφετείο παραπέμφθηκε η δίκη 24 εθελοντών και εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που κατηγορούνται για τον ρόλο που έπαιξαν και τη βοήθεια που παρείχαν σε μετανάστες να φτάσουν στην Ελλάδα μεταξύ 2016 και 2018.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης παρέπεμψε την πολύκροτη υπόθεση που ξεκίνησε το 2018, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καθώς έκρινε ότι ήταν «αναρμόδιο».

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέα για παραπομπή σε ανώτερο βαθμό της υπόθεσης, γιατί ένας από τους «24» είναι δικηγόρος.

Ταυτόχρονα έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα, ότι ήταν αναρμόδιο για μια σειρά άλλων ζητημάτων που τέθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης όπως αυτό της ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από κατηγορίες, όπως κατασκοπεία, πλαστογραφία και παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Αν κριθούν ένοχοι θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και οκτώ ετών, σύμφωνα με το Reuters, ποινή που μπορεί να μετατραπεί και σε χρηματικό πρόστιμο.

Ωστόσο, βρίσκονται υπό έρευνα για βαρύτερες κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν σε λαθρεμπόριο ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 25 ετών.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και αναμένεται να δηλώσουν αθώοι.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λένε ότι η δίκη έχει σκοπό να εκφοβίσει άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από το να εκτελέσουν το έργο τους και χαρακτήρισαν τις κατηγορίες «φάρσα» και «πολιτικά υποκινούμενες».

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με την Emergency Response Centre International (ERCI), μια μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας και διάσωσης που δραστηριοποιείται στη Λέσβο από το 2016 έως το 2018, παρακολουθούσαν τα ραδιοφωνικά κανάλια της Ελληνικής Ακτοφυλακής και χρησιμοποίησαν όχημα με πλαστές στρατιωτικές πινακίδες για να εισέλθουν σε απαγορευμένες περιοχές στη Λέσβο.

Το πρακτορείο Reuters, κάνει λόγο για εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων που καλούν τις αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες για κατασκοπεία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεσή του τον Ιούνιο χαρακτήρισε τη δίκη ως «τη μεγαλύτερη περίπτωση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Ανάμεσα σε αυτούς που δικάζονται είναι και η Σάρα Μαρντίνι, μια Σύρια πρόσφυγας που έφτασε με μια υπερπλήρη λέμβο στην Ελλάδα με την αδερφή της Γιούσρα το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, και έσωσε τους άλλους 19 επιβάτες τραβώντας το βυθιζόμενο σκάφος τους στην ακτή για τέσσερις ώρες.

Η Σάρα Μαρντίνι, είναι αδερφή της Ολυμπιονίκης στο κολύμπι, Γιούσρα Μαρντίνι.

Οι αδελφές ήρθαν στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το 2015 αφού έσυραν το προσφυγικό σκάφος τους σε ασφαλές σημείο όταν ο κινητήρας χάλασε.

Στη Μαρντίντι έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αναγκάζεται να παρακολουθήσει τη δίκη από τη Γερμανία, όπου της χορηγήθηκε άσυλο.

Κατηγορούμενος και ο Σον Μπίντερ, Γερμανός υπήκοος εκπαιδευμένος στις καταδύσεις διάσωσης, που συνελήφθη με την Μαρντίνι το 2018 και πέρασαν 107 ημέρες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αθήνας ως προφυλακιστέοι.

Και οι δύο έφυγαν από την Ελλάδα αφού αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Μπίντερ επέστρεψε παρά τις αμφιβολίες του για τη δίκη.

Ο Σον Μπίντερ, είπε στον ιρλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTÉ ότι «Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ξέρω ότι δεν έκανα τίποτα λάθος και μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό».

»Με κατηγορούν για εγκλήματα που υποτίθεται ότι έχω διαπράξει ένα χρόνο πριν βρεθώ στο νησί», πρόσθεσε.

Ο Nils Muižnieks, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι «Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αστείες και δεν θα έπρεπε ποτέ να δικαστούν».

«Αυτή η εμβληματική περίπτωση καταδεικνύει πόσο μακριά θα φτάσουν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διακοπή των επιχειρήσεων διάσωσης δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια, απλώς κάνει αυτά τα ταξίδια πιο επικίνδυνα», πρόσθεσε.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε δει, πιστεύουμε ότι υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Σον από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με την κράτησή του, τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση της υπόθεσής του» δήλωσε η Tessa Gregory, από τη δικηγορική εταιρεία Leigh Day, στην Διεθνή Αμνηστία.

»Η υπόθεση του Σον είναι σημαντική καθώς δείχνει μια ανησυχητική τάση ποινικοποίησης των υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εργάζονται για αναγνωρισμένες ΜΚΟ οι οποίες επιδιώκουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

»Προτρέπουμε έντονα τις ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν αμέσως την υπόθεσή του ώστε να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του. Πρέπει να επανεξεταστεί επειγόντως εάν η ποινική δίκη οφείλει να προχωρήσει» συνέχισε η Tessa Gregory.

«Ο νόμος μάς υποχρεώνει να βοηθάμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Αυτό που κάναμε δεν ήταν ηρωικό, ήταν φυσιολογικό και άλλο άτομο που έκανε την ίδια θέση μας.

»Τα πραγματικά θύματα των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριές που αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην «Ευρώπη φρούριο» είπε ο Σον.

Η δίκη πραγματοποιείται καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταπιέσει τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, σχολιάζει το BBC.

Πέρυσι εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες για τη λειτουργία δεκάδων διεθνών οργανώσεων βοήθειας, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές καθιστά δυσκολότερη τη λειτουργία τους στη χώρα, καταλήγει.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters/Διεθνής Αμνηστία/Στο Νησί/ lifo/ photo eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.