Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προτείνει να φορολογηθούν περισσότερο οι πλουσιότεροι Αμερικανοί, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.
Η πρόταση αυτή για τον «ελάχιστο φόρο στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων» αφορά τους περίπου 700 πλουσιότερους Αμερικανούς, θεσπίζοντας έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για εισοδήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
«Ο ελάχιστος φόρος εισοδήματος για τους δισεκατομμυριούχους θα εξασφαλίσει ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα πληρώνουν τουλάχιστον 20% φόρους για το σύνολο των εισοδημάτων τους», αναφέρει το σχέδιο του Λευκού Οίκου που φέρεται να έλαβε η εφημερίδα. «Με αυτόν τον ελάχιστο φόρο, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν θα υπόκεινται πλέον σε φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο εκείνου των καθηγητών ή των πυροσβεστών», επισημαίνεται.
Αυτό το νέο μέτρο, το οποίο για να υιοθετηθεί χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, υπολογίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει έως και 360 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον έσοδα μέσα σε μια δεκαετία.
Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης το περασμένο φθινόπωρο, 400 δισεκατομμυριούχοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο μόλις 8,2% των εισοδημάτων τους σε φόρους μεταξύ 2010 και 2018, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.
Η φορολόγηση των πλουσιότερων αποτελούσε μείζον θέμα για τους Δημοκρατικούς προεκλογικά. Με το συγκεκριμένο σχέδιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τη φορολογική βάση για τους αμερικανούς δισεκατομμυριούχους.
Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της Tesla και ιδρυτής της SpaceX Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θα κληθεί να πληρώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε φόρους, ενώ ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Γκάμπριελ Ζούκμαν από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δοξολογία στη Μητρόπολη με παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας
- Έξαλλοι οι θαυμαστές του Stranger Things! “Κράσαρε” το Netflix στο τελευταίο επεισόδιο
- Άδωνις Γεωργιάδης: Με λόγια του αρχαίου λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου οι ευχές για “Καλή Χρονιά”
- Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί! Σοκαριστικός ο απολογισμός του χτυπήματος εναντίον της Χερσώνας
- Μ. Θεμιστοκλέους: “Δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με την πολιτική, όμως η μεγάλη αλλαγή έγινε στον COVID”
- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Εκατό αντικείμενα αποκτούν φωνή και αφηγούνται το παρελθόν
- Το τρυφερό φιλί του Κώστα Καραμανλή στη Νατάσα Παζαΐτη και οι ευχές για “Καλή Χρονιά”
- ΥΠΠΟ: Νέο δίκτυο διαδρομών περιήγησης για επισκέπτες και ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης
- ΗΠΑ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι βύθισε τρία πλοία που μετέφεραν ναρκωτικά
- Χερσώνα: Ξεχειλίζει η οργή στην Ρωσία για το πρωτοχρονιάτικο έγκλημα









