• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κολέγιο στην Ισπανία μαθαίνει στα αγόρια πώς να κάνουν… τις δουλειές του σπιτιού

Κολέγιο στην Ισπανία μαθαίνει στα αγόρια πώς να κάνουν… τις δουλειές του σπιτιού

Ένα ακόμη βήμα προς την ισότητα των δύο φύλων και στο σπίτι...

Η εποχή που οι δουλειές του σπιτιού ήταν αποκλειστική ευθύνη των γυναικών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ωστόσο πολλά είναι τα αγόρια που συνεχίζουν να βασίζονται στη μητέρα τους για να τους συμμαζέψει το κρεβάτι ή να τους στρώσει το δωμάτιο και πολλοί άνδρες ακόμα δεν ξέρουν πώς να σιδερώσουν ένα πουκάμισο ή να μαντάρουν μια κάλτσα. 

Έτσι, ένα σχολείο στην ισπανική πόλη Βίγκο, το Colegio Montecastelo, ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ένα πρόγραμμα, το οποίο μαθαίνει στα αγόρια βασικές δουλειές του σπιτιού, όπως είναι το σίδερο, η καθαριότητα, η μαγειρική και το ράψιμο.

Τα συγκεκριμένα μαθήματα διδάσκουν εθελοντές του σχολείου, αλλά και μερικοί από τους πατεράδες των μαθητών. Αν και πολλοί βλέπουν αυτήν την πρωτοβουλία ως μια προσπάθεια να καταρριφθούν οι ρόλοι και οι ταμπέλες «ανδρικές» και «γυναικείες» δουλειές, πολλοί θεώρησαν ότι καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν τέτοια μαθήματα.

Colegio Montecastelo

O Γκαμπριέλ Μπράβο, ο συντονιστής του προγράμματος, εξήγησε «Μας φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές μας να μάθουν να κάνουν αυτές τις δουλειές, ώστε, όταν κάνουν οικογένεια, να αρχίσουν αμέσως να συμμετέχουν ενεργά στο σπίτι. Θέλουμε να τους μάθουμε ότι είναι ευθύνη και των δύο. Δεν είναι αναγκασμένη η σύζυγός τους να καθαρίζει, να πλένει τα πιάτα και να σιδερώνει. Αυτό θα τους επιτρέψει να γίνουν γίνουν περισσότερο αυτόνομοι».

Colegio Montecastelo

«Η αλήθεια είναι ότι τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας δεν είναι αναγκασμένοι να κάνουν τίποτα σε μια σχέση. Όλα είναι θέμα επιλογών» αναφέρει ο relationship expert Dan Bacon, δημιουργός του blog, The Modern Man.


Από bovary/photo unsplash