Κίσινγκερ: «Αναφύεται η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ»

Τι θέλει να πει ο "αγαπητός Χένρι";

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Kίσινγκερ εξέφρασε τη «συμπάθειά του» στην κυβέρνηση της Γερμανίας, αναφερόμενος στη δυσκολία που αντιμετωπίζει να ορίσει τον νέο της ρόλο στην Ευρώπη, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η προσπάθεια της Γερμανίας «να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη» τον οποίο «θα βασίσει στο ότι θα είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά ευρωπαϊκή δύναμη δεν είναι εύκολο καθήκον, με δεδομένη την ιστορία» της, εξήγησε ο κ. Κίσιντζερ, 99 ετών, μιλώντας χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε πως βλέπει «με συμπάθεια για το καθήκον που επωμίστηκε» τη γερμανική κυβέρνηση, αν και «δεν έχει μπορέσει να ορμήσει σ’ αυτό με πλήρες πρόγραμμα». Ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως ο νέος ρόλος του Βερολίνου είναι θεαματικά «διαφορετικός» από αυτόν «της προηγούμενης περιόδου».

«Η Γερμανία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της νέας Ευρώπης, η οποία αναφύεται τώρα…», ιδίως ως προς «την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, που θα χρειαστεί βοήθεια τύπου σχεδίου Μάρσαλ», συνέχισε.

Όπως το βλέπει, η Γερμανία αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης σε περίπτωση εκδήλωσης περαιτέρω επιθετικότητας από τη Ρωσία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – scr)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί