«Κεραυνός» από Μόσχα: Η Ρωσία με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα σώσει τον πολιτισμό

Διαβάστε τι ειπώθηκε

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει εγείρει ζητήματα ασφάλειας, ηθικής και πολιτισμού (ΕΔΩ τι πραγματικά επιδιώκεται να γίνει)!

Τι σχέση έχει με αυτό η Ρωσία;

Γράφει μεταξύ άλλων το Sputnik σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η προσέγγιση της Ρωσίας στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σώσει τον πολιτισμό»:

Ο καθηγητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (RAS) Konstantin Vorontsov μοιράστηκε το όραμά του για το μέλλον της τεχνολογίας: «Η πρόοδος της τελευταίας δεκαετίας στην τεχνολογία υπολογιστών, στους αλγόριθμους εκπαίδευσης νευρωνικών δικτύων και στη συσσώρευση μεγάλων δεδομένων μας επέτρεψε να λύσουμε όλο και πιο δύσκολα προβλήματα: επεξεργασία και αναγνώριση εικόνων, σημάτων ομιλίας, κειμένων φυσικής γλώσσας», δήλωσε ο Konstantin Vorontsov, ειδικός Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών και καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών Μεθόδων Πρόβλεψης, Σχολή Υπολογιστικών Μαθηματικών και Κυβερνητικής (CMC) στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

“Μέχρι στιγμής, δεν έχει δημιουργηθεί τίποτα ολιστικό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τεχνητή νοημοσύνη (σ.σ. Ο Λιακόπουλος διαρκώς αναφέρει πως αυτό που βλέπουμε ακόμα δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη) . Αυτό είναι απλώς ένα σύνολο ξεχωριστών τεχνολογιών και εργαλείων για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων πρόβλεψης και αυτοματοποίησης της λήψης αποφάσεων”, τόνισε ο επιστήμονας.

Ο Vorontsov αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προχωρά με άλματα και όρια, επισημαίνοντας την τελευταία σημαντική ανακάλυψη στον τομέα των “μεγάλων γλωσσικών μοντέλων” (LLMs) – ChatGPT. Στην επιστήμη των υπολογιστών, το LLM περιγράφεται ως ένας αλγόριθμος βαθιάς μάθησης που μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία εργασιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP). Το NLP είναι η ικανότητα ενός υπολογιστή να «κατανοεί» την ανθρώπινη γλώσσα, προφορική και γραπτή. «Η ανακάλυψη είναι τόσο επαναστατική που στα τέλη Μαρτίου, οι ερευνητές πίσω από την πιο πρόσφατη έκδοση του GPT-4 είπαν ότι είδαν «αναλαμπές γενικής τεχνητής νοημοσύνης» για πρώτη φορά», είπε ο Vorontsov. «Το μοντέλο, εκπαιδευμένο σε terabytes κειμένων, απέκτησε ικανότητες που δεν είχε ποτέ διδαχθεί, οι οποίες ήταν πολλές, σημαντικές και απροσδόκητες».

Η Ρωσία προσφέρει υπεύθυνη χρήση τεχνολογιών για τη διατήρηση του πολιτισμού

Ο Vorontsov υποστήριξε ότι όταν δημιουργούμε κάτι νέο – είτε είναι τεχνολογία, επιχείρηση ή νόμοι – που μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους ή να διαμορφώσει το μέλλον της ανθρωπότητας, πρέπει να τεθεί το ερώτημα: “Γιατί το κάνω αυτό;”

« Χρειάζεται μια νέα πολιτισμική σκέψη για να αντικαταστήσει την καθαρά τεχνοκρατική και ατομικιστική», επέμεινε ο επιστήμονας. «Έχοντας δημιουργήσει ένα σωρό υπαρξιακά επικίνδυνες τεχνολογίες, έχουμε αναλάβει ένα τεράστιο βάρος ευθύνης για τη διατήρηση του μοναδικού αποτελέσματος δισεκατομμυρίων ετών εξέλιξης».

Η ρωσική κυβέρνηση αποδίδει ύψιστη σημασία στην διατήρηση της τεχνολογικής κυριαρχίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά δεδομένων των αναδυόμενων αποδεικτικών στοιχείων ότι τα παγκοσμίως προσβάσιμα εργαλεία LLM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατάχρηση. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στην ολομέλεια του Artificial Intelligence Journey 2023, ενός διεθνούς συνεδρίου για την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι το μονοπώλιο τεχνητής νοημοσύνης της Δύσης είναι «επικίνδυνο», ζητώντας την δημιουργία «αξιόπιστων, διαφανών και ασφαλών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τον άνθρωπο (σ.σ. Όλοι θέλουν να είναι πρωτοπόροι στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία όμως επιδιώκεται να κυριαρχήσει πάνω στους ανθρώπους)».

«Η Ρωσία είναι τώρα μια από τις λίγες… χώρες που έχουν τις δικές τους τεχνολογίες γενετικής και τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα», είπε ο Πούτιν. 

«Πρέπει να ενισχύσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, να δημιουργήσουμε νέες αγορές που βασίζονται σε τέτοιες τεχνολογίες και έναν ολόκληρο αστερισμό προϊόντων και υπηρεσιών».

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων και την βελτίωση των υφιστάμενων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που απορρέουν από την τεχνολογική τεχνογνωσία και τις παραδοσιακές αξίες της χώρας. Ο Vorontsov τόνισε ότι οι προγραμματιστές AI πρέπει να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη «πολιτιστική προσέγγιση» για να κάνουν τα προϊόντα τους ασφαλή και αξιόπιστα.

Τι προτείνουν οι Ρώσοι:

  • Πρώτον , ένα chatbot δεν πρέπει να τροφοδοτεί ανθρώπινες συγκρούσεις, εξ ου και η αρχή της ουδέτερης θέσης», εξήγησε ο καθηγητής. “Αν μιλάμε για κάποια κοινωνική σύγκρουση, το chatbot θα πρέπει να δείχνει λογικές θέσεις όλων των μερών. Διαφορετικά, γίνεται εργαλείο για την όξυνση της σύγκρουσης… Τα γλωσσικά μοντέλα πρέπει να διδαχθούν για τον εντοπισμό αντικρουόμενων ή πολωμένων απόψεων. Μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω και έθεσε ως καθήκον την αποπόλωση της κοινής γνώμης και την καταστροφή των «φυσαλίδων πληροφοριών».” 
  • Δεύτερον , ένα chatbot δεν πρέπει να παραπλανά τους ανθρώπους. Εάν το χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι, τότε οι παρανοήσεις μπορούν να διαδοθούν ευρέως. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο κατά του πολιτισμού”, προειδοποίησε ο Vorontsov. “Το μοντέλο [AI] θα πρέπει να μπορεί να παραθέτει, να ελέγχει γεγονότα, να προσδιορίζει την αξιοπιστία των πηγών, να εντοπίζει ψευδείς ειδήσεις (σ.σ. Όπως εκπαιδευτεί από την όποια εξουσία, η οποία θα θέλει να περάσει τα δικά της ιδεολογικά μοντέλα στους ανθρώπους). Η έρευνα σε αυτούς τους τομείς συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Η συγχώνευσή τους με μεγαλύτερα γλωσσικά μοντέλα φαίνεται αναπόφευκτη.

«Το θέμα της υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας, η ενασχόληση με αυτήν με ασφάλεια, σεβασμό και ηθική, παραμένει ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα. Δεδομένου του αυξανόμενου αντίκτυπου των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρωπότητα, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την διατήρηση των υφιστάμενων πολιτισμικών αξιών», σύμφωνα με τον Vorontsov.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί