«Κάτι θα συμβεί», λένε οικονομολόγοι: Τα πρώτα πιθανά σημάδια του ΚΡΑΧ

Πότε θα καταλάβει κάποιος πως κοντοζυγώνει κατάρρευση και δεν είναι απλά ένα παροδικό φαινόμενο...

Με τα επίπεδα χρέους να φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών στις περισσότερες μεγάλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως της Δύσης, και με τους δείκτες χρέους ως προς το ΑΕΠ να βρίσκονται επίσης σε μεγέθη ρεκόρ, υπάρχουν οικονομολόγοι που βλέπουν την καταιγίδα να έρχεται!

Όπως σχολιάζεται, «η κρίση χρέους μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά είναι αναπόφευκτη. Όταν συμβεί, μπορεί να παρουσιάσει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή όλων των εποχών».

Σήμερα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όλοι έχουν τεράστια χρέη, αλλά όλοι έχουν κεντρικές τράπεζες που μπορούν απλά να αγοράσουν το χρέος τυπώνοντας χρήματα για να αποφύγουν την χρεοκοπία.

Τι θα γίνει όμως όταν οι πληρωμές σταματήσουν ακόμα και με τεχνητό τρόπο;;;

Οι ίδιες οι λέξεις τράπεζα και πτώχευση είναι στενά συνδεδεμένες. Η λέξη πτώχευση προέρχεται από την ιταλική «banca rotta», που κυριολεκτικά σημαίνει «σπασμένη τράπεζα». Η ιστορία λέει ότι στην Ιταλία της Αναγέννησης υπήρχε μια παράδοση να σπάνε τον πάγκο ενός τραπεζίτη εάν αθετούσε την πληρωμή. Για να δει το κοινό ότι ο τραπεζίτης, ο ιδιοκτήτης του πάγκου, δεν ήταν πλέον σε θέση να συνεχίσει την επιχείρησή του.

Παρά τα ισχυρά αποθέματα ασφαλείας, παρά την εποπτεία, οι τράπεζες μπορούν να χρεοκοπήσουν, ειδικά αν αυτό αποφασιστεί άνωθεν, προκειμένου να επιβληθούν πολιτικοοικονομικές αλλαγές στον δυτικό κόσμο, τις οποίες ο κόσμος δεν θα δεχόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες! 

Οι οικονομολόγοι περιμένουν πως κάτι θα συμβεί! Για να καταλάβει κανείς εάν πρόκειται για ένα συστημικό κρακ ή ένα παροδικό κύμα τριγμών, οι επενδυτές θα πρέπει να αναρωτηθούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής και παρουσιαστής της εκπομπής «Mad Money» του CNBC, Τζιμ Κρέιμερ:

«Υπάρχει γερό πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα; Η Fed κάνει κάποιες κινήσεις ή αυξάνει τα επιτόκια όταν μεγάλες εταιρείες καταρρέουν και βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία; Υπάρχουν bank runs (ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΠΑΝΙΚΟΙ) σε ολόκληρη την χώρα; Εάν οι απαντήσεις αυτές τείνουν προς το ναι, η πτώση είναι άρρηκτα και συστημικά συνδεδεμένη με την πραγματική οικονομία, κάτι το οποίο σημαίνει πως η όποια χώρα (ή ένα τραστ κρατών) μπορεί να καταρρεύσει»,  

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί