• Αρχική
  • Άρθρα
  • “Καταστροφή” φέρνουν ξανά για τους ανθρώπους ειδικοί: Οι τροπικοί κυκλώνες απειλούν τις μεγαλουπόλεις της Γης

“Καταστροφή” φέρνουν ξανά για τους ανθρώπους ειδικοί: Οι τροπικοί κυκλώνες απειλούν τις μεγαλουπόλεις της Γης

Η κλιματική αλλαγή καλά κρατεί.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ παρουσιάζουν μια νέα επίπτωση που θα έχει στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η αύξηση της θερμοκρασίας θα μεταβάλει και θα διευρύνει την ακτίνα δράσης των τροπικών κυκλώνων φέρνοντας τους μέσα σε μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Πεκίνο.

Με τον όρο κυκλώνα χαρακτηρίζουμε ένα συστήματα καταιγίδων που περιστρέφεται γύρω από ένα κέντρο χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, το γνωστό «μάτι του κυκλώνα». Οι καταιγίδες που προέρχονται από τροπικά ή υποτροπικά κλίματα ονομάζονται τροπικοί κυκλώνες και είναι φυσικά πολύ ισχυρά φαινόμενα. Ένας κυκλώνας δεν είναι απαραίτητα τυφώνας, αλλά όλοι οι τυφώνες είναι κυκλώνες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή μειώνει τις διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στις τροπικές περιοχές και στις πολικές. Αυτό θα διαταράξει ατμοσφαιρικές σταθερές οι οποίες τα τελευταία τρία εκατ. έτη συγκρατούν τους τροπικούς κυκλώνες στις περιοχές που κινούνται μέχρι σήμερα και θα αρχίσουν να… επισκέπτονται περιοχές που ζουν συγκεντρωμένοι πολλά εκατ. άνθρωποι. Μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο και το Τόκιο είναι ανάμεσα στα πιθανά θύματα των τροπικών κυκλώνων τις επόμενες δεκαετίες αν δεν υπάρξει σύντομα κάποια δραστική μεταβολή στη κλιματική αλλαγή.

Το πρώτο δείγμα αυτής της εξέλιξης ήταν η υποτροπική καταιγίδα Alpha η οποία χτύπησε την ενδοχώρα της Πορτογαλίας το 2020 φαινόμενο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη χώρα. Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τους επιστήμονες του Γέιλ που αποφάσισαν να δουν τι συμβαίνει και αν ότι συνέβη στη Πορτογαλία ήταν κάτι τυχαίο ή αν πρόκειται για ένδειξη ενός νέου μοτίβου που διαμορφώνεται στην ατμόσφαιρα. Τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται σε αυτά προηγούμενων μελετών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες (λιώσιμο πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας κ.α.) που συνθέτουν ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

photo vid screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.