Κάμψη μεγεθών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης – Εντείνεται το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού

Σε κάμψη οδηγήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2023 οι περισσότεροι δείκτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιεστικές οικονομικές συνθήκες σε χώρες της Ευρώπης οδήγησαν σε στασιμότητα της κατανάλωσης, με την πτώση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες να επιδεινώνει την εικόνα

Παράλληλα, εντείνεται ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού στον κλάδο, ιδιαίτερα σε θέσεις παραγωγής, ενώ συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παραγωγής στη Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, συνεπεία και της αρνητικής εικόνας του τρίτου τριμήνου, στο σύνολο του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώθηκε κατά 6% στην κλωστοϋφαντουργία και 7,4% στην ένδυση. Ο κύκλος εργασιών του εννεάμηνου σημείωσε πτώση κατά 4,5% στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά κατέγραψε άνοδο 4,3% στην ένδυση.

Μείωση μετά από χρόνια κατέγραψαν οι εξαγωγές, με αισθητή μάλιστα πτώση, κατά 10,8% στην ένδυση και 9,2% στην κλωστοϋφαντουργία. Η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη οδήγησε και σε σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών, με πτώση 24,6% στην ένδυση και 25,3% στην κλωστοϋφαντουργία. Το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη τέλος, συνέχισε να αυξάνεται, σημειώνοντας άνοδο 4,6% στην ένδυση και 3,1% στην κλωστοϋφαντουργία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί