• Αρχική
  • Άρθρα
  • Και στην Ελλάδα το «Point System»! Η αρχή γίνεται στις φυλακές, vid

Και στην Ελλάδα το «Point System»! Η αρχή γίνεται στις φυλακές, vid

Σωφρονιστική βοήθεια ή δοκιμή;;;

Η Γενική Γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου και αποκαλύπτει πως προωθείται Point System για τους κρατουμένους και με ευεργετήματα που θα απολαμβάνουν.

Σημειώνεται πως «Point System», με ανώτατη βέβαια τεχνολογία, έχει εφαρμόσει η Κίνα απευθείας σε πολίτες του Κράτους, βάσει του οποίου δίνονται πόντοι στους «καλούς» πολίτες, οι οποίοι τηρούν τα μέτρα περιορισμού με αφορμή τον κορωνοϊό και όλους τους υπόλοιπους κρατικούς κανόνες.

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί: Μήπως αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί αργότερα και στην κοινωνία στο πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού με την δοκιμή να γίνεται στις φυλακές;

Δήλωσε η κα Νικολάου μιλώντας σε μέσο ενημέρωσης:

«Θα ήθελα να σας αποκαλύψω ένα ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης των κρατουμένων. Κατά τη γνώμη μου μια μεγάλη τομή που προωθούμε στη σωφρονιστική πολιτική της χώρας.

Έχει να κάνει με την αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας των φυλακών και τον διαχωρισμό των κρατουμένων με κριτήρια, όπως το είδος του αδικήματος, το ύψος της ποινής, η προσωπικότητα του δράστη, η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής του.

Δημιουργούμε ουσιαστικά ένα «Point System» για τους κρατούμενους οι οποίοι θα παίρνουν μόρια και ανάλογα με τη «βαθμολογία» τους θα απολαμβάνουν ευεργετήματα του νόμου (π.χ. μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, άδειες, κοινωνική εργασία) ή θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση ακόμη και για την αποφυλάκισή τους.

Προχωρούμε στoν πλήρη διαχωρισμό των φυλακών: Ο Κορυδαλλός θα μετατραπεί σε φυλακές υποδίκων, το Κατάστημα Κράτησης στη Χαλκίδα θα λειτουργήσει ως Οικονομική Φυλακή, δηλαδή θα φιλοξενεί κρατούμενους για οικονομικά εγκλήματα. Το Κ.Κ. Δομοκού θα μετατραπεί σε πειθαρχική φυλακή στην οποία θα κρατούνται καταδικασμένοι για εγκλήματα τρομοκρατίας ή για ειδεχθή εγκλήματα.

Επίσης, στα Κ.Κ. σε Γρεβενά και Τρίπολη θα φιλοξενούνται καταδικασμένοι μόνο για σεξουαλικά εγκλήματα ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Ήδη έχει ξεκινήσει ο διαχωρισμός των κρατουμένων έχοντας κάνει συνολικά 3.500 μεταγωγές, με περισσότερες από 1.000 να έχουν γίνει από τον Κορυδαλλό. Ο διαχωρισμός έχει ορατά αποτελέσματα, τα επεισόδια έχουν μειωθεί σημαντικά, παρά τον εγκλεισμό των κρατουμένων λόγω της πανδημίας.

lawandorder