Και η Πορτογαλία αποποινικοποίησε την ευθανασία – Υπογράφηκε το προεδρικό διάταγμα

Αυτή τη στιγμή η ευθανασία επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Κολομβία, σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ (Ουάσιγκτον, Μοντάνα), όπως επίσης και σε Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κατέθεσε το αρχικό κείμενο στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας πριν από τρία χρόνια.

Και επίσημα αποποινικοποίηση της ευθανασίας στην Πορτογαλία. Ο συντηρητικός πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επικύρωσε χθες τον νόμο ο οποίος πέρασε από το κοινοβούλιο της χώρας στην προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μακροχρόνια νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της προεδρίας, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επικύρωσε το διάταγμα (…) όπως ήταν υποχρεωμένος από το Σύνταγμα του κράτους της Ιβηρικής».

Η τελική μορφή του νόμου για τον «ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο» πέρασε την Παρασκευή από την πορτογαλική Βουλή (Αssembleia da República) με 129 μέλη να τάσσονται υπερ έναντι 81 που καταψήφισαν (επί συνόλου 230 εδρών).

Οι πρώτες τέσσερις προσπάθειες να περάσει ο νόμος ήταν ανεπιτυχείς, εξαιτίας των βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Χεμπέλου ντε Σόουζα, βαθιά θρησκευόμενος καθολικός, και ενστάσεων που προβλήθηκαν από πλευράς Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Για να ξεπεραστεί το βέτο του αρχηγού του κράτους, το PS αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία την οριστική εκδοχή του κειμένου για δεύτερη φορά.

Το σχέδιο νόμου είχε τροποποιηθεί επανειλημμένα, για να ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις του προέδρου, που άσκησε δυο φορές βέτο, και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που επίσης δύο φορές αξίωσε να αλλάξει το κείμενο για να απαλειφθούν «ασάφειες και ανακρίβειες».

Το οριστικό κείμενο προβλέπει πως η ευθανασία επιτρέπεται στις περιπτώσεις που «η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι αδύνατη λόγω σωματικής ανικανότητας του ασθενούς».

Δυνάμει του Συντάγματος, ο αρχηγός του κράτους ήταν υποχρεωμένος να εγκρίνει το νομοσχέδιο εντός οκτώ ημερών αφού επιδιδόταν στην προεδρία.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κατέθεσε το αρχικό κείμενο στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας πριν από τρία χρόνια. Τότε, οι περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού κόμματος PSD, όπως και πολλοί κοινοβουλευτικοί του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega, τάχθηκαν κατά της αποποινικοποίησης της ευθανασίας.

Ισχυρίζονται ότι επιτρέπουν την ευθανασία για να δώσουν “ελευθερία” και “αξιοπρέπεια” σε αυτούς που υποφέρουν

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Κόστα έχει τονίσει επανειλημμένα πως σκοπός ήταν να δοθεί «ελευθερία και αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που υποφέρουν, υφίστανται ακραίο πόνο λόγω ασθένειας, και θέλουν να εγκαταλείψουν τη ζωή».

Η δεξιά αντιπολίτευση είχε αξιώσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πιστοί καθολικοί.

Μετά τη δημοσίευση εφαρμοστικών διαταγμάτων ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην Πορτογαλία το φθινόπωρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Η ευθανασία είναι ποινικό αδίκημα που επισύρει βαριές ποινές κάθειρξης στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ.

Το 2021, η Ισπανία έγινε μόλις η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που την αποποινικοποίησε, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

(με πληροφορίες από ieidiseis. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί